[推到完場] 林奠首份施政報告

623 回覆
61 Like 26 Dislike
繁體仲係第五段
簡體已經十九段
where?
400喎

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d
星期六日出多d 街都過400啦

建議將每月公共交通開支水平定於400元,政府會為超出這水平的公共交通開支提供百分之二十五的補貼,補貼金額以每月300元為上限,估計會有超過200萬市民受惠。計劃將會包括港鐵、專營巴士、專線小巴、渡輪及電車的費用

姐係搭404蚊補貼1蚊?
400喎

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d

建議將每月公共交通開支水平定於400元,政府會為超出這水平的公共交通開支提供百分之二十五的補貼,補貼金額以每月300元為上限,估計會有超過200萬市民受惠。計劃將會包括港鐵、專營巴士、專線小巴、渡輪及電車的費用

300蚊
真係多撚謝
400喎

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d

300蚊
真係多撚謝

算唔錯
不過轉頭就加價
400喎

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d

300蚊
真係多撚謝

你唔好要囉

好過無啦巴打

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d

300蚊
真係多撚謝

你唔好要囉

好過無啦巴打

小恩小惠
400喎

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d

300蚊
真係多撚謝

算唔錯
不過轉頭就加價

可加可減機制即刻加價
講首置了
私樓家庭仲洗咩重燃置業希望?

佢講租果d?
賣新公屋都唔賣舊
你一日唔賣舊公屋
舊公屋班人不斷分戶 你咪仲衰
公私混合發展
400喎

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d

404過左400就回返25%俾你
家庭 6萬8以下

個人 3萬4以下
補價點處理先係最關鍵
公私混合發展

我們的初步構思是透過地契條款,要求發展商作混合發展,即除興建私人房屋單位外,須設計、興建及出售指定數目的「首置」單位,出售對象的資格由政府規定,包括是居港滿七年的香港居民,從來沒有在香港置業,而收入介乎居屋收入限額和居屋限額加約三成之間,以今天居屋限額計算,這個收入上限即是單身人士的每月收入不超過34,000元,而二人或以上家庭則不超過68,000元。「首置」單位的售價和面積會參考合資格人士的負擔能力,而轉讓的年期限制亦可能須較居屋更嚴緊,轉讓時如何處理購入單位時的補貼,即補價問題,則仍須進一步研究。
400喎

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d

300蚊
真係多撚謝

算唔錯
不過轉頭就加價

可加可減機制即刻加價

即刻加返個25%
賣新公屋都唔賣舊
你一日唔賣舊公屋
舊公屋班人不斷分戶 你咪仲衰

賣舊公屋又有當年既業權問題
仲有定價點定都死
實有人嘈過往廿年既租金都應該計入去點點點
400喎

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d

起多三倍 公屋居屋 好過呢啲濕鳩政策啦

陰謀論:根本冇可能,咁即係變相減少地產商收入。政治同大財團向來如連環船般緊密相連,根本冇可能通過呢個政策
家庭 6萬8以下

個人 3萬4以下

屌你老母下年加人工就過68000啦家庭
首置... 安達
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞