[推到完場] 林奠首份施政報告

623 回覆
61 Like 26 Dislike
取消對沖係好,但你不如索性成舊野取消啦
唔好撚再搞強姦金啦好嗎

強積金呢樣野養起好多人架

屌佢老母幫我齋儲我都話忍佢丫
仲要倒蝕真係on99
我擺落豬仔錢罌唔撚好?
利申,學生,番份part time 8000都要供,弱撚智

你得閒自己留意下啲基金選擇,有需要嘅轉下組合啦

學生哥自己做下功課學下投資啦
知唔知有樣野叫保證基金
贏突左會比你, 輸左都一定有返個本
但咁後生根本唔需要揀佢
自己唔學投資, 仲話齋儲仲好
越多人咁諗先越證明強姦金有幾需要
佢錯就錯在當初為左過立法會set個供款比例奇奇怪怪兩頭唔到岸
靠晒佢一定唔夠退休
有成份了

《基本法》第23條立法

23. 特區政府有憲制責任就《基本法》第23條制訂法例,以維護國家的安全。由於過去經驗顯示這個議題極容易引起社會爭議,本屆政府須權衡輕重、謹慎行事,並嘗試創造有利立法的社會環境,讓香港社會可以正面地處理這個對特區的憲制要求。

《基本法》第45條普選行政長官

24. 上屆政府由我領導的「政改三人組」,用了20個月的時間,遺憾地未能落實「一人一票」普選行政長官。部分人士的違法「佔中」,激發社會矛盾,嚴重影響香港的經濟社會發展。作為負責任並經歷選舉的行政長官,我絕對明白市民,尤其是青年人,對普選的訴求,但絕不能罔顧現實,貿然重啓政改。我將會在任內盡最大努力,在全國人大常委會的「八三一」框架下營造有利推動政改的社會氛圍。
有成份了

《基本法》第23條立法

23. 特區政府有憲制責任就《基本法》第23條制訂法例,以維護國家的安全。由於過去經驗顯示這個議題極容易引起社會爭議,本屆政府須權衡輕重、謹慎行事,並嘗試創造有利立法的社會環境,讓香港社會可以正面地處理這個對特區的憲制要求。

《基本法》第45條普選行政長官

24. 上屆政府由我領導的「政改三人組」,用了20個月的時間,遺憾地未能落實「一人一票」普選行政長官。部分人士的違法「佔中」,激發社會矛盾,嚴重影響香港的經濟社會發展。作為負責任並經歷選舉的行政長官,我絕對明白市民,尤其是青年人,對普選的訴求,但絕不能罔顧現實,貿然重啓政改。我將會在任內盡最大努力,在全國人大常委會的「八三一」框架下營造有利推動政改的社會氛圍。

一帶一路同粵港澳大灣區係成份施政報告先有
護理人手輸入外勞

又話唔撚夠人,又唔俾輸入外勞?

加人工咪得囉五毛
護理人手輸入外勞

連登仔有共識只可以輸入英國護士
有d連登仔真係好難服侍, 乜都屌一餐
林鄭依招高呀
淨講社會福利 其他你自己番去睇textbook
下年可以挑戰3分鐘講完
護理人手輸入外勞

加人工咪得囉五毛

護士加到3萬,22歲就做到
依然供不應求
護理人手輸入外勞

其實主要問題係一筆過撥款,
各院舍先冇錢請人做呢d厭惡性既位。
護理人手輸入外勞

加人工咪得囉五毛

一邊整到無人做,一邊輸入大陸外勞
護理人手輸入外勞

加人工咪得囉五毛

依然供不應求

你有無睇過要返幾多個鐘先有3萬?
護理人手輸入外勞

加人工咪得囉五毛

依然供不應求

無不應求?
呢個係政府自己做唔知唔好度鳩up
護理人手輸入外勞

加人工咪得囉五毛

依然供不應求

香港醫院設備/編排落後左好多年
好多護士轉行 護理系一年產出其實唔係真係咁多
護理人手輸入外勞

加人工咪得囉五毛

依然供不應求

外國都搶護士
大把讀完就移民
認識中國歷史、中華文化及國情

132. 讓學生認識自己國家歷史、文化、經濟、科技、政治體制和法律等各方面的發展,培養他們的國家觀念,是學校教育應有之責。教育局會在2018/19學年落實中國歷史在初中成為獨立必修科,並在目前的課程基礎上,持續增潤課程內容,推動學生認識中國歷史和中華文化,現正就課程的修訂再次諮詢業界。同時,教育局會繼續採取多元化策略,包括強化《基本法》教育、舉辦更多校長及教師專業培訓、發展教學資源、豐富師生內地交流及學習活動、以及鼓勵姊妹學校加強交流合作等,以促進師生全方位認識國情,欣賞及傳承優秀的中華文化。因應國家的發展策略,教育局會優化內地交流計劃,讓更多師生藉實地考察「一帶一路」沿線省市、大灣區發展,以及創新科技企業等,理解相關發展策略為香港帶來的機遇和拓寬視野。期望學生能藉着學習中國歷史和有意義的活動,建立正面的價值觀和態度,成為有識見、富責任感、具國家觀念的公民,對國家及社會作出貢獻。

林鄭依招高呀
淨講社會福利 其他你自己番去睇textbook
下年可以挑戰3分鐘講完

輿論既焦點就去左果d地方
其他具爭議既位就搏炒唔起或者d人睇唔到
護理人手輸入外勞

加人工咪得囉五毛

依然供不應求

加完人工但cut醫療開支減人手
有撚用
而家病房請人要計入院率
所以d高級係咁收症
咁大workload唔走就有鬼
護理人手輸入外勞

加人工咪得囉五毛

全世界國家都唔應該輸入外勞,加人工咪得囉 盲反果然弱智

講到香港全民就業 無一個人係給無工返
唔見下保安缺人
同人工去做保安好過啦弱智
護理人手輸入外勞

加人工咪得囉五毛

一邊整到無人做,一邊輸入大陸外勞

我見過d 新移民護理員(佢係大陸做護士),攤張紙巾就分藥
同埋佢地通常唔會有cross check 藥既習慣,佢地認為餵藥果個check就得。
護理人手輸入外勞

加人工咪得囉五毛

依然供不應求

香港醫院設備/編排落後左好多年
好多護士轉行 護理系一年產出其實唔係真係咁多

事實係工時加壓力加厭惡性
令好多人唔做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞