[推到完場] 林奠首份施政報告

623 回覆
61 Like 26 Dislike
400喎

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d
星期六日出多d 街都過400啦

建議將每月公共交通開支水平定於400元,政府會為超出這水平的公共交通開支提供百分之二十五的補貼,補貼金額以每月300元為上限,估計會有超過200萬市民受惠。計劃將會包括港鐵、專營巴士、專線小巴、渡輪及電車的費用

姐係搭404蚊補貼1蚊?

404過左400就回返25%俾你

390果d喊出嚟

自己鳩搭多一程囉
佢應該用八達通計
家庭 6萬8以下

個人 3萬4以下

屌你老母下年加人工就過68000啦家庭

加人工唔好咩?

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d

建議將每月公共交通開支水平定於400元,政府會為超出這水平的公共交通開支提供百分之二十五的補貼,補貼金額以每月300元為上限,估計會有超過200萬市民受惠。計劃將會包括港鐵、專營巴士、專線小巴、渡輪及電車的費用

390果d喊出嚟

當你一個月駛五百,都係回你25。其實呢壇野admin cost仲大咁,搞黎真係意義不大咁。
400喎

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d

390果d喊出嚟

自己鳩搭多一程囉
佢應該用八達通計

問題真係唔知佢點計,六日出街搭車計唔計?
公私混合發展

我們的初步構思是透過地契條款,要求發展商作混合發展,即除興建私人房屋單位外,須設計、興建及出售指定數目的「首置」單位,出售對象的資格由政府規定,包括是居港滿七年的香港居民,從來沒有在香港置業,而收入介乎居屋收入限額和居屋限額加約三成之間,以今天居屋限額計算,這個收入上限即是單身人士的每月收入不超過34,000元,而二人或以上家庭則不超過68,000元。「首置」單位的售價和面積會參考合資格人士的負擔能力,而轉讓的年期限制亦可能須較居屋更嚴緊,轉讓時如何處理購入單位時的補貼,即補價問題,則仍須進一步研究。

34000咁低
大把30歲單身都過左啦

屌你,低又話低,高又話高,想點
家庭 6萬8以下

個人 3萬4以下

叫老細唔好加囉
賣新公屋都唔賣舊
你一日唔賣舊公屋
舊公屋班人不斷分戶 你咪仲衰

無得分戶的

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d

390果d喊出嚟

當你一個月駛五百,都係回你25。其實呢壇野admin cost仲大咁,搞黎真係意義不大咁。

我估回水都係靠八達通掛?
家庭 6萬8以下

個人 3萬4以下

叫老細唔好加囉

我係你就叫老細唔好加啦,
買左樓先
家庭 6萬8以下

個人 3萬4以下

叫老細唔好加囉

好撚煩,有人工加,搵咁多都晌到嘈
這個收入上限即是單身人士的每月收入不超過34,000元,而二人或以上家庭則不超過68,000元。

屌你老母 又話72000 呢個過左啦
400喎

大把人過

最多三百,補貼25%
唔係之前吹既600

個人覺得600合理d

390果d喊出嚟

有咩好喊?
搭到 404 都係回 1 蚊
已經好過鬍鬚仔啲美食車
家庭 6萬8以下

個人 3萬4以下

叫老細唔好加囉

好撚煩,有人工加,搵咁多都晌到嘈

on9到冇得頂 68000自己買私樓啦
賣新公屋都唔賣舊
你一日唔賣舊公屋
舊公屋班人不斷分戶 你咪仲衰

無得分戶的

生多幾個咪得
唔拆灣仔運動場
家庭 6萬8以下

個人 3萬4以下

叫老細唔好加囉

68000 儲下錢夠買私樓LA, 唔洗多多限制

68000都買唔到
返工放工用都會票無車費補貼
首置過左入息上限
而家開始反林鄭喇
這個收入上限即是單身人士的每月收入不超過34,000元,而二人或以上家庭則不超過68,000元。

屌你老母 又話72000 呢個過左啦

屌你老母,有錢買私樓啦,同我地班乞兒爭乜春
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞