土木工程畢業生搵工討論區

1001 回覆
16 Like 14 Dislike
認真,TO我都想做

邊間u先你

我果度好多poly

一年工作經驗
CITY出身
應該未夠料
我再做一兩年先去博下
認真,TO我都想做

邊間u先你

我果度好多poly

一年工作經驗
CITY出身
應該未夠料
我再做一兩年先去博下

建議你in左先 知道點in先
認真,TO我都想做

邊間u先你

我果度好多poly

一年工作經驗
CITY出身
應該未夠料
我再做一兩年先去博下

建議你in左先 知道點in先

即管睇下
認真,TO我都想做

邊間u先你

我果度好多poly

一年工作經驗
CITY出身
應該未夠料
我再做一兩年先去博下

TO 都要經驗?
本身個位比hd fresh grad 做
[quote]大家有無興趣開個telegram 交流下

留個tg 比我

[/

Tg group

俊和打黎問我in 唔in grad E
但係之前收到rejection letter

2 手飯

無辦法

2 手飯

無辦法

幾多手飯都要食

2 手飯

無辦法

話時話,有做緊俊和既FD都收到REJECTION LETTER
但佢已經做緊
仲要唔係GRAD E
認真,TO我都想做

邊間u先你

我果度好多poly

一年工作經驗
CITY出身
應該未夠料
我再做一兩年先去博下

TO 都要經驗?

MINIMUM REQUIREMENT姐

2 手飯

無辦法

話時話,有做緊俊和既FD都收到REJECTION LETTER
但佢已經做緊
仲要唔係GRAD E

佢做MT?

2 手飯

無辦法

但佢已經做緊
仲要唔係GRAD E

佢做MT?

AE OR ABOVE咁啦
認真,TO我都想做

邊間u先你

我果度好多poly

一年工作經驗
CITY出身
應該未夠料
我再做一兩年先去博下

TO 都要經驗?

Aco比中五做Tim
政府不嬲學歷通漲
大把engineer 揸緊PhD
sor細路仔唔識野...
上面有巴打講咩TO嗰啲
平時聽人講話入政府做好撚難入嗰啲係咪就係哩隻?
利申degree yr3非hku
唔係civil bs grad去報TO/TOT是否不智
想讀part time BEng in Civil Engg.
有無介紹
如果有Degree 唔係太建議做TO
第一 TO好難升職 20年都必升到 大把人原位退休 做死一世TO
第二 有Degree 對TO升職零幫助
第三 Degree做住ae/ge考牌 幾年後升做engine 遠遠比做TO好 識唔少人10年內chartered
拎住Degree唔好浪費咗佢
以上為個人意見 只供參考

如果係hku 我就agger
諗下4間u 每年加埋三百幾個
8成做番呢行都二百幾個工程師
做consultant 好多chartered 都係4皮幾 但ot到傻
入政府競爭有幾大應該唔洗講
第一 TO好難升職 20年都必升到 大把人原位退休 做死一世TO
第三 Degree做住ae/ge考牌 幾年後升做engine 遠遠比做TO好 識唔少人10年內chartered

做consultant 好多chartered 都係4皮幾 但ot到傻

有料
計時薪其實同sale一樣

比你講一講
唔想ot到傻係咪to扺屌啲

有料
計時薪其實同sale一樣

比你講一講
唔想ot到傻係咪to扺屌啲

唔係吹奏TO
點解我講hku抵博你地係政府做就明
你覺得自己有料真係唔好做to
樓上講d野都係真 但無料又想hea下可以試
不過我係你就報左in左先
有offer先到你諗有無得做
加埋個市差差地 拎經驗又好 又唔洗錢
[quote]大家有無興趣開個telegram 交流下

留個tg 比我

[/

Tg group

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞