土木工程畢業生搵工討論區

1001 回覆
16 Like 14 Dislike
Hkie個網寫到明hd 加15年經驗可以去教
上面班柒話hd唔考得擺明係學生哥仲未出黎做野
好心la,放假就去公園玩下再唔係問老母拎幾十蚊去唱K,係到ff, on99

又要講多次 hidip想學人考牌你睇香港有幾多個 係到擾敵 想人地唔讀master同你爭咋 你睇宜家charter果啲 同埋學歷一定係令你考得最快嘅途徑 你無degree 等十鳩幾年都未撚考到呀 傻77

見唔見到無degree要等十鳩幾年呀 柒頭有巴打問讀唔讀master好 咁讀到緊係讀埋佢 定你覺得叫佢唔好讀degree同master 叫佢做十鳩幾年野先考

可以考同考唔到係兩回事
睇你講野就知你係地盤啲監工喺度扮工程師
你條垃圾概念咁差分分鐘wind load同dead load都唔識分

最快考到呀 監工

媽呀好柒呀
你快d入返你老母個西到啦
美國佬
我畢業4年多d已經拎住個MHKIE, 駛撚master咩
On99咁
拎牌講背景架傻西 仲柒柒下

繼續吹囉 4年多啲

容我公道請句
如果行scheme A 同 one take pass
真係4年考到

有 但極少

我同事都係今年考, 如果one take pass都係4年多少少

咁high dip仔咪姐係冇前途 由其是civil

如果入唔番degree 就唔好勉強行engineer 呢條路
競爭太大 做ws搵得仲多

我真係諗唔到civil hd仔唔入degree嘅話,點樣先可以搵到過4萬

做work supervisor 慢慢升上去 升到IOW你隨時發過做engineer

無錯
起碼唔洗ot

真係有工唔洗ot咩
有冇人有arup offer?
如果interview 之後兩個星期冇消息係咪已經收左皮?
JJ Gordon 都難搵工嗎?

大興大同 搵成點
一年難搵過一年

未通知都有機

未通知都有機

上星期打過上Arup 問 hr話
今個星期收唔到通知 當unsuccessful
我個discipline 係geotech
JJ Gordon 都難搵工嗎?

大興大同 搵成點
一年難搵過一年

瘋狂去面試但無回音

未通知都有機

有冇structure既朋友3月4號in完有second in或者已經攞左offer

未通知都有機

我想快d有offer 呢排仲要有勁多midterm assignment 有時真係唔想去面試
加油呀CONSULTANT既朋友!

Consultant 剩係得兩間A叫我去in 仲要 no offer

Consultant 剩係得兩間A叫我去in 仲要 no offer

海港城果間A就收皮啦. 我識果埋堆GE都走晒去做Main Con.

海港城果間A就收皮啦. 我識果埋堆GE都走晒去做Main Con.

Atkins 都收皮

Atkins 都收皮

因為HQ要抽好高%水, 根本就唔夠價做.
迫住員工要OT

灣仔某F乾收銀都係咁.

利申: 發夢聽到有人同我講

Atkins 都收皮

迫住員工要OT

灣仔某F乾收銀都係咁.

HQ係咩?

Atkins 都收皮

迫住員工要OT

灣仔某F乾收銀都係咁.

灣仔個間F都唔掂?

Atkins 都收皮

迫住員工要OT

灣仔某F乾收銀都係咁.

灣仔個間F都唔掂?

HQ = headquarter
佢地要係HK Branch賺既錢抽水, 咁姐係迫A記落Tender Sum 要高,如果唔係就倒蝕, 但係SUM高= 唔中, 姐係冇JOB做 / 做豬頭骨JOB

F就一向慘,因為都係比HQ抽水, 我都唔記我左幾多個%, 個朋友比人流放做ARE, 係SITE走仲要返OFFICE OT到7,8點, 仲要冇得CLAIM OT, 因為Project Sum唔夠Budget.

當大Firm要同細Firm搶JOB你就知咩事.
幾皮野出RGE, 出埋SSP 出埋DESIGN 入則, 你點估到某M CONSULTANT會同堆細FIRM搶....

再利申: 都係發夢聽到有人同我講

Atkins 都收皮

迫住員工要OT

灣仔某F乾收銀都係咁.

灣仔個間F都唔掂?

佢地要係HK Branch賺既錢抽水, 咁姐係迫A記落Tender Sum 要高,如果唔係就倒蝕, 但係SUM高= 唔中, 姐係冇JOB做 / 做豬頭骨JOB

F就一向慘,因為都係比HQ抽水, 我都唔記我左幾多個%, 個朋友比人流放做ARE, 係SITE走仲要返OFFICE OT到7,8點, 仲要冇得CLAIM OT, 因為Project Sum唔夠Budget.

幾皮野出RGE, 出埋SSP 出埋DESIGN 入則, 你點估到某M CONSULTANT會同堆細FIRM搶....

M Consultant 係黃竹坑定觀塘?

Atkins 都收皮

迫住員工要OT

灣仔某F乾收銀都係咁.

灣仔個間F都唔掂?

M Consultant 係黃竹坑定觀塘?

依行得2A
當禮金都唔掂時
大白象就完成曬 到時又有一批人入返個market
感覺有陣97到09年的問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞