土木工程畢業生搵工討論區

1001 回覆
16 Like 14 Dislike
失業了
Poly u speed 點睇🤔

讀咩先

土木
Btw,岩岩上Thei網睇,part time 入學year 3要讀4年

有開咩?

part time 4年差唔多啦

咁唯有rmit,2年8個月
Speed個網又搵唔到civil
失業了

+1
有intern係咪易搵啲
有intern係咪易搵啲

無分別
有冇人知政府intern有冇用? 定係consultant intern 好D?
學校nom左我去wsd vacation trainee
有冇人知政府intern有冇用? 定係consultant intern 好D?

做過dsd, 有咩特別野學到,只係得閒落下site睇下同睇人開會

consultant 好d
起馬你會知道consultant 係點做野
政府intern 無乜用

巴打GPA係咪好高
點樣先會nominated到

巴打GPA係咪好高
點樣先會nominated到

岩岩過3渣

咁如果之後想做consultant,
Contractor intern經驗又有冇用?
有時真係唔想同老母解釋咁多
"點解你讀civil會走去做泥土石頭嗰d關事既咩"
"乜water supplies都係土木工程黎架"
"你做嗰d泥土石頭會唔會行頭好窄架"
剩係識hea住答"關既關既/唔會既唔會既"
事實係我心諗家下咩年代, 有工開已經還神, 你估似你個年代咁易撈咩

你同佢講 依家最大獲既人工島都係因為呢d泥土石頭咋
利申: 做緊泥土石頭

有少少但係唔多

無話唔得既 好多人都當intern=無經驗,要重新教過
但係做過consultant 去in consultant個陣d
如果當中做過/學過既野答得有紋有路 係會impressed 到個interviewer
做contractor呢方面係會輸少少 當唔代表一定會輸哂
大把人做contractor intern入到consultant
做緊大CONTRACTOR表示今年花紅小左成半
加埋上年呢個時間已經知有新人會黎
但今年無消息
岩岩HD畢業,完全無工作經驗係唔係淨係搵到works II 同AE 仲有無D咩職位可以send email去試下
岩岩HD畢業,完全無工作經驗係唔係淨係搵到works II 同AE 仲有無D咩職位可以send email去試下

揾唔到ws II

揾唔到ws II

send左好多封email都係得in得1間,其他好多都要工作經驗

揾唔到ws II

send左好多封email都係得in得1間,其他好多都要工作經驗

政府TO WS2
幫朋友問: 想問下ive hd grad, 但dse 中文同英文u,係咪好影響搵工
幫朋友問: 想問下ive hd grad, 但dse 中文同英文u,係咪好影響搵工

英文u 都grad到hd

英文u 都grad到hd

中英U ! 高手

FIX左HORIZONTAL FORCE,VERTICAL FORCE係到
除非你話B果到唔掂地姐
但唔掂地就唔STABLE架啦

我開答案,beam有moment, fixing
因為有2個fix end 係條beam到
樓上話因為圖盡左係pin joint所以無moment,真係ive背書
Moment可以化成一對couple force,所以先可以當pin joint

有無諗過你問得唔好呢
我以為你講緊SUPPORT個位點解係PIN SUPPORT
而你講緊個MOMENT點拆

比你諗多次

FA=-FB?

有udl都可以答得出咁既答案
Fa=Fb

我唔係痴線架巴打好似係淨係諗緊overhanging span 既udl convert做moment而得出FA=-FB 利申: stl 垃圾 錯左唔好笑我

我唔覺得我有咩講錯或者太深拎到上面d人唔明,我都廢事再教書

不過in腸唔請lu,今年轉寫字樓,好多野搞

巴打公司仲請唔請人 final year 搵緊工,求面試機會
做緊大CONTRACTOR表示今年花紅小左成半
加埋上年呢個時間已經知有新人會黎
但今年無消息

今年好似未有contractor 出左offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞