土木工程畢業生搵工討論區

1001 回覆
16 Like 14 Dislike
Cm wong intern 係咪好chur? 學唔學到野?

係咪做,我可以比senior contact比你

可唔可以講多d cm wong既工作環境?
Cm wong intern 係咪好chur? 學唔學到野?

我想做geo果邊
佢下星期叫我interview

intern=正式員工
可以帶定睡袋

intern=正式員工
可以帶定睡袋

Intern都咁恐怖
佢仲叫我拎埋最低工資豁免信
好想做TO
好想做TO

TO要OT
好想做TO

TO要OT

唔係好得閒架咩
政府TO, 除左housing
好想做TO

TO要OT

唔係好得閒架咩

唔知你講緊正苦 正苦就唔洗OT

做到仆街。有返工冇放工
痴線連俊和都唔in我...

收到rejection letter ?

Jj Gordon 揾到工未
有冇一兩份reject左比小弟
做緊大CONTRACTOR表示今年花紅小左成半
加埋上年呢個時間已經知有新人會黎
但今年無消息

今年好似未有contractor 出左offer

NewWorld Sanfield BuildKing 出左

想問第一輪 時候 有無apt test 做過?
定只有written test + 1st in ???
已經冇人回覆
睇黎個個都已經有offer
Civil, Structural, Geotechnical呢三個大家點睇

structural geo考到牌做埋RSE RGE就fatfat

Rge係一代傳一代咁濟
再唔係就師傅傳徒弟
除非你有堅人撐或係政府做,唔係唔會撐大個餅

Rse都無乜咁發,不過叫好過無
好想做TO

TO要OT

唔係好得閒架咩

Bd 都ot到8,9呀好多🙈

做到仆街。有返工冇放工

短褲,人字拖,牙刷,睡袋係基本裝備
Chur到你暈所以學到很多
好想做TO

TO要OT

唔係好得閒架咩

Bd 都ot到8,9呀好多🙈

但返5日,人工又高,福利又好,簽到長約仲唔怕會失業

做到仆街。有返工冇放工

日日咁chur法會唔會猝死

做到仆街。有返工冇放工

日日咁chur法會唔會猝死

會點chur 法
豬hi大學civil grad, 可唔可以上rse

等專家答

等專家答

Chartered唔Chartered到都成問題. 仲講RSE

等專家答

Chartered唔Chartered到都成問題. 仲講RSE

更正:
RMIT , Local U 係可以行Scheme A
THEI , 豬HI 係行唔到Scheme A
https://www.hkie.org.hk/eng/html/gradschemea/accreddegNdiscipline.asp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞