土木工程畢業生搵工討論區

1001 回覆
16 Like 14 Dislike
pish
Woody哥今日in邊間

新輝

新輝請咩人多 我都收唔到interview

巴打見成點

新輝要點apply
jobsdb唔見有
有二判商更向《香港01》申冤,指路政署在工程期間,已知顧問公司奧雅納提出的新法填海設計有問題,礙於署方施壓,承建商「先要食死貓當自己手工不好,自費做修補。」二判慨嘆當初贏到分判合同時感到高興和自豪,但原來是惡夢的開始,現在要為工程設計失誤而受累,「可能要賠上自己創立的公司,更要負上一身債。」

《香港01》亦接獲署名「一個受委屈的判頭」的信件,警告人工島和海堤的飄移雖已減慢,但並不代表安全。他指工程顧問公司奧雅納(ARUP)將大量必須的預載工程取消,以避免海堤進一步例塌。惟判頭質疑預載工程包括加壓土堆等一系統工程,取消這些工程,海堤就不能達到預期的承載力,「我相信無一位真正專家夠膽保證那些鐵筒海堤已經達到正常的安全系數!」他指未來仍有大量的補救工程需跟進,更可能出現長期沉降,最終都要香港人白白以公帑找數。記者曾向奧雅納要求回應,惟事隔超過一個月亦未獲回覆。

新輝

巴打見成點

新輝要點apply
jobsdb唔見有

佢有個網上system

新輝

巴打見成點

新輝要點apply
jobsdb唔見有

佢有個網上system

官網點搵
google過唔知邊個係

巴打見成點

新輝要點apply
jobsdb唔見有

佢有個網上system

官網點搵

個system 係2月28已經關左

新輝

巴打見成點

新輝要點apply
jobsdb唔見有

佢有個網上system

官網點搵

deadline左喇啵

師兄 知唔知邊到仲有intern 報
真係好想做intern 識多d行內人 學多d野

我個陣都係自己一間間sd去問

我個陣都係自己一間間sd去問

Intern 學校nominate 你會易d
除非識人幫你
自己去搵其實都有d難度
上年自己寄左十幾間
得兩間搵我 一間有出offer
有二判商更向《香港01》申冤,指路政署在工程期間,已知顧問公司奧雅納提出的新法填海設計有問題,礙於署方施壓,承建商「先要食死貓當自己手工不好,自費做修補。」二判慨嘆當初贏到分判合同時感到高興和自豪,但原來是惡夢的開始,現在要為工程設計失誤而受累,「可能要賠上自己創立的公司,更要負上一身債。」

《香港01》亦接獲署名「一個受委屈的判頭」的信件,警告人工島和海堤的飄移雖已減慢,但並不代表安全。他指工程顧問公司奧雅納(ARUP)將大量必須的預載工程取消,以避免海堤進一步例塌。惟判頭質疑預載工程包括加壓土堆等一系統工程,取消這些工程,海堤就不能達到預期的承載力,「我相信無一位真正專家夠膽保證那些鐵筒海堤已經達到正常的安全系數!」他指未來仍有大量的補救工程需跟進,更可能出現長期沉降,最終都要香港人白白以公帑找數。記者曾向奧雅納要求回應,惟事隔超過一個月亦未獲回覆。

arup 執7左佢啦

arup 執7左佢啦

Arup唔係話請開精英架咩
From 9 July 1970 by sir Ove Arup
"Obviously, to do work of quality, we must have people of quality."

arup 執7左佢啦

Arup唔係話請開精英架咩
From 9 July 1970 by sir Ove Arup
"Obviously, to do work of quality, we must have people of quality."

精英都唔撚做佢啦.
有無ching有協興second in

我有

我有

ching gpa好高?

唔過3真係要乞食

我有

唔過3真係要乞食

我尋日先收到call 佢應該仲打緊電話叫人second in

我有

唔過3真係要乞食

我尋日先收到call 佢應該仲打緊電話叫人second in

Grad job 定intern ?
[/quote]
Intern 學校nominate 你會易d
除非識人幫你
自己去搵其實都有d難度
上年自己寄左十幾間
得兩間搵我 一間有出offer[/quote]

我係英國讀 而我學校係出名報1 年placement 果d
Intern 完全無搞
所以我都只係可以係報上網search 果d

我有

唔過3真係要乞食

Grad job

我有

唔過3真係要乞食

Grad job

咩科?

我有

唔過3真係要乞食

Grad job

咩科?

Civil

我有

唔過3真係要乞食

Grad job

咩科?

Civil

佢 email 寫 assistant engineer 係咪同 grad e 一樣?
定真係有分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞