有冇人用過無恥公司HKBN香港寬頻既入嚟幫幫手

243 回覆
84 Like 34 Dislike
回顧一下「希特拉都 CUT 唔到有線」,及有線大廈斬人案
咁人地咪同你講咗,續咗約後,直至完約都要俾錢

要唔要聽返錄音?

你以為人地同你講笑咩?
呢 D 野搵電訊管理局,消委會係無牙老虎,剩係可以叫你地傾。但前者係有權罰錢之類架
比個真實例子你,早幾年搵街霸申請轉台 CSL (電話) .... 咁比曬資料就等轉台,點知到轉台個日都無事發生,咁就搵返個街霸但佢不停咁話跟話跟咁 Hea 鳩我。好彩我原本個邊完約後個價一樣,跟住谷鬼氣向 OFCA 投申 (網上交表比曬相關 Cap 圖),下一個工作天 CSL 就有人打來問多次再道歉話會個街霸跟住有問題,會問佢個邊負責,而因轉唔到台衍生既月費差價會係我月費到扣返,佢地亦會內部處理個街霸既,亦會通知我結果。隔左唔夠半日,個街霸驚死到打來不停道歉話自己跟住有問題,我覆返話前後搵左你咁多次,一係就己讀不回一係就隔成個星期先 Hea 覆,我只係將相關資料交比公司,我個問題己經解決左唔駛你跟,你自己同你公司解話。
跟手隔多半個月,CSL 個邊再打來話己經炒鳩左條友,亦暗示左最尾個月既佣金係歸零
我係14日內取消
佢而家就係都話唔得,死都唔比我走
我每次都話唔續約 到最後淨係睇佢apps係平我先再續 d sales打黎我每次直接講己經填左唔續就得 好快冇人會打比你
我記得佢合約terms有寫要係完約前60日內先可以申請終止服務
然後有另一條寫通知期至少要30日
啫係實際上只可以係到期前60日至30日內去門市叫佢終止服務
我上幾個月去都算快手排左5分鐘個職員做慣做熟就print 好張form 叫我簽名搞掂
幾個鐘之後就收到email confirmation 話收到通知
你講嗰個係服務生效日期姐

你簽約嗰一刻已經係代表合約成立啦
唔通買樓等入伙,合約先生效咩

同埋就算有冷靜期,都要7日內取消,更何況你呢個情況冇冷靜期

5.5 冷靜期不適用於以下情況:

(a)對於客戶無需登記便可享用的服務(例如客戶就流動電話服務購買預繳智慧卡,或購買預繳電話卡,或客戶獲服務供應商提供免費Wi-Fi試用卡);

(b)有關服務是在現有主要服務合約訂立之後再訂用的服務;或

(c)延長合約期、續約或更換合約(視乎情
咁撚賤?
有個friend移民cut唔到 都係直接走 反正冇set auto payment
你叫佢 Draw 返個錄音比你,正常如果續約會 Override 舊合約,佢有責任要講明。好似我用緊 Netvigator,早幾個月佢打來 R 續約話平過原本月費,仲可以即時生效。
如果佢有講過類似既野你一旦應承左又過左個 email confirmation 比你既 deadline 就好難玩
除非另有所指,客戶須給予香港寬頻不少於三十天的預先通知。客戶於最短合約期內不論任何原因取消已登記之服務,香港寬頻
將按合約所定收取指定金額作為算定損害賠償。服務正式取消後,有關之服務賬號及/或電話號碼,以及指定計劃將不能恢復 。
備註 :
(一) 為免延誤處理服務終止申請,客戶須確保已提供所有必要的資料。
(二) 只接受終止服務生效期於六十天內的申請。
(三) 客戶提早終止合約可能須繳付特定費用,例如客戶須就獲贈禮品或獲提供設備繳付費用和相關的金額、任何行政費用,以
及客戶就合約剩餘期數應付的實際款額。

勁賤
用緊
係早半年就打嚟問續約,仲要出西價,對上果次續約仲要最後一日先俾新客戶$99個價我,仲要果陣我已簽咗smartone都係$99(記得有唔知幾多日冷靜期),費事重新拉過線先續佢。
今年都係週旋到last一個月見佢個價同新客差唔多先續。
不過話半年開始打嚟用西價搵你續,有邊間唔係?至少我用緊嘅smartone同我老母用緊嘅NETVIGATOR都係,不過我唔會唔啱價就講續約,所以從未試過樓主嘅情況
我都係跟佢規矩去拎form, 寄埋俾佢,佢都係唔俾取消嘅confirmation俾我,一定要我續個40個月約
佢email直程冇deadline
呢間垃圾公司一定要拖到最後一個月先會比優惠,其他時段一定係當你水魚咁劏,話咩幫你upgrade 啲嘢,但upgrade 可以斷埋線上唔到線,佢個師傅裝完都良心發現,叫我換返舊野,之佢班sales 一打親黎我都會屌鳩佢地,hkbn 真心垃圾,btw 試過最後一星期到期,佢續約平左60%,1000m 13x蚊
HKBN=限速BN,有得走好快D走啦

[警世文] 用緊/有意轉HKBN家居寬頻嘅你入一入黎
https://lih.kg/3786153
佢而家就係接受你申請啊,但係佢第三點寫嘅特定費用,就係你個約嘅所有錢你都要交
呢招真係勁撚屈
當年一星期打黎十次以上
有次未訓醒就中伏
唔好用常理諗HKBN我係入面做過,廣州班人癲架
總之過左關就算,之後就乜都唔理
咁而家新約日期開始咗未
其實我都唔係香港架啦,所以打算唔理佢哋,跟住琴日屋企人喺group chat send咗張相出嚟就話我寶信信貸爭$5000幾蚊,我都冇借過錢,仲心諗係咪俾人盜用身份訊息,我對返條數就知係hkbn將條數俾咗信貸公司
都幾肯定未佢地T+6個月開始call
12月嗰陣時佢打嚟搵我係未開始

個新約係6月中

我搞撚咗半年都係唔得
其實一開始同佢講唔續,之後搵返佢vcw,你係冇損失,個plan 平極都係咁,轉台仲抵,只係你會覺得拉線好撚煩,不過佢地就係睇中你呢點唔想再拉線,焗住續約。
啲電訊商好驚呢啲㗎
上連登 上東張 投訴到去通訊事務管理局 等等
你用盡呢啲方法搞佢就啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞