有冇人用過無恥公司HKBN香港寬頻既入嚟幫幫手

314 回覆
163 Like 45 Dislike
所以d傻仔唔識玩囖
人地係講正常唔續約
你早大半年同人講續約
咪賠錢囉
佢續約一定有問你個人資料同send email
果陣你有14天冷靜期
你果陣on99乜都唔理,咪賠40個月錢囉
我手提電話就係,煩到閪
呢間嘢啲cs呢兩三年差咗好多, 普通打入去check返自己account嘅嘢都要等成半個鐘

傾續約傾 value add service,啲sales , 成日喺啲唔適當嘅時候打畀你,同佢講叫佢指定時間打,一次兩次放飛機, 打返畀佢 再傾詳細, 而家啲後生成日冷笑啲客, 我屌你老味而家我畀錢你使你仲咁撚串
樓主再一直唔理咪會出現你所講既情況
可以睇一睇我幾樓前既回覆
我最高紀錄拖到最後10日
佢收10蚊比埋router求我續約
咁你有無收到確認email同個hkbn app有信件先?
我話過應該續約掛

點解樓豬要講呢句
咁你第一次打去就比人呃左
你無電話紀錄又無email既話
都係硬食
所以死都唔應承續約,死拖難拖到最後一刻先決定,反正早續都無著數,個sales 有著數之嘛,之後唔駛再打比你
12月口頭續, 之後3,4月搞取消, 咩冷靜期都過晒啦,
即係你取消緊份新約, 緊係要賠足錢啦
HKBN 續約手段係仆街
但依家咁成咁, 樓主都有問題
HKBN 電話打黎續約 樓主話應該續約掛
但HKBN 電話續約, 你答完續約, 條仆街都要你講返身份證, 個人資料, 電話號碼同佢對資料, 核實到係本人先可以同你約, 個續約先效到
樓主就咁輕輕一句話應該續約掛就帶過, 完全唔講佢有無核實到個人資料
如果係一句續約掛 HKBN就自動續約 咁就真係HKBN 含家鏟, 你直接叫佢拎錄音對質, 當然HKBN 依d仆街都會大你話聽錄音要收錢點點點, 你企硬堅持, 佢都係會收皮
但如果係你答完續約掛, 之後仲要俾曬個人資料人同你對, 咁你自己都有問題

不過唔緊要, 依家有冷靜期
我上網睇OFCA, 個冷靜期係7日
但樓主話自己係過左10日
再同屋企人商量完, 屋企人都唔想再用香港寬頻覺得貴先打去同HKBN講唔續約, 咁肯定過左冷靜期, 合約已經確認左
HKBN 執正黎做, 跟足條款取消合約, 要你俾晒兩年約嘅錢都係好正常

仲有一點, 服務生效期 =/= 合約生效期, 當下電話口頭話續約, 對埋資料, 合約開始生效, 加上過埋7日冷靜期係正式落實,
所以應該唔存在 距離服務仲有半年, 點解取消唔到個合約依個point
一件事還一件事,HKBN 當舊客係水魚你可以唔落搭,但你口頭答左續約人地一定錄音對個人資料(如果HKBN冇做呢個程序你一定可以作廢),你做晒同意晒之後邊有得話cut說cut, 合約精神既野

續左就續左,你之後寄cut form咪要賠錢就係咁簡單,東拉西扯講到自己俾人坤我覺得你無恥d喎
樓主蠢過西到咁多頁仲係講緊自己取消約
但一直錯重點係佢自己續左約
個人意見

首先check左錄音先 當時電話嘅職員有冇同你講條款T&C
如果有講而你又應承 錄音有錄到
生效左份合約的話 基本上你輸晒 舊錢你要俾

解決方法
同佢講將會移民 提供單程機票即可
同人唔同命,我個sales過咗冷靜期都幫我cut到
我用pccw

仲有一年先完約

佢都打黎叫我續 比我屌左幾獲
你幾月續呀
有無核對資料呀
答yes or no la
續約就口頭一句,確認都唔使做,就話續咗約
唔續約,又要指定時間指定表格去指定地方交表先至可以唔續約

成件事好唔對等
就算樓主真係口多講錯,事後冇得取消都係一個問題

當然前提係按樓主嘅講法,佢冇講晒就唔同講法
有理說不清
樓主即刻搵消費者委員會交代 講比佢地聽
唔洗再係兒登 聽人地講道理浪費時間
要教就教左
幾千蚊小額錢債…….
正解
呢間閪野,永不錄用
之前打俾我屋企人撩續上網plan,我老母講明話返緊工唔得閒,就收左線。

跟住斷斷續續有打黎,每次都hea走左就算。最尾有次打黎撩續約,我老母話唔續,簽其他公司,佢老尾同我地講話「我地已經續左約,行左新約成半年」

我老母喪屌話幾時對過資料話續約,又叫佢地拎返段錄音出黎,拖左成個禮拜後同我地講話無錄音,話交左成半年新約錢冇得cut,勁撚癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞