用Agoda book酒店經歷

376 回覆
536 Like 18 Dislike
驚閪咩
咪直接send email俾酒店confirm多次先
問親都覆喎
啱啱三間都覆咗email畀我啦
hotel 小心佢啲系統bug,我試過見可要求單床咪照剔,然後就一直無confirm booking。
出發前幾日打去搞好耐先搞掂

然後去完我acc俾佢del咗
十幾張印花就咁消失
上個月試過就係個名完全調轉咗
First name 變咗 Last name, 仲要係其中一個名
搞咗好耐酒店先搵到個 booking😑
overall用過起碼20次都順利入住 淨係日本
亦無特別send email同酒店confirm
大城市至鄉下地方都試過
但一般都優先揾集團經營既酒店

有次貪平book左間係函館2晚 仲要揀左無得退款
但臨出發前幾日改左行程 我問agoda客服有無得改1晚
佢地cs肯主動幫我向酒店解釋個情況
結果個邊肯改之餘仲退翻一晚既錢比我
因為呢次經歷所以由主力Expedia改左用agoda

不過宜家既agoda個價錢好鬼 開始都唔想用
普遍貴咗好多
1/25
咁就好
好似坐飛機咁
早啲check-in安全一啲
萬一收唔到booking都仲有得補救
不過最好梗係直接同酒店confirm咗先
So far Expedia 用咗10年都冇乜大問題
早排有間自己on9有事去唔到但 non refundable ,問下客服可唔可以同酒店傾下退Expedia 積分都好
結果Expedia 同我傾掂 fully refundable
利申 Silver tier
廢到癲,之前有次book民宿條友無比pw 我,搵客服,個客服話遲d幫我搵條友,搵到就email覆我,最後番撚埋香港先收到佢email。好彩當時無啦啦聯絡到民宿條友,佢老味
咁好

我個case係Agoda定唔知佢地自己再outsource去book溫泉旅館
收貴我差唔多double 冇得退/免費cancel
Best Price Guarantee用唔到

溫泉旅館果邊聲稱都好頭痕 有唔少人中伏
坐飛機有得早啲出門口,但去酒店checkin早唔早唔係自己控制 班機幾點降落就幾點到酒店架啦
Expedia都試過book咗冇book
又send啲亂碼confirmation email
感覺間間都一鳩樣,差在幾時出事
兩個月前經Agoda book瑞士酒店
同酒店email confirm,佢答我佢哋冇同agoda合作
叫我問清楚個agoda, 最後都搞清楚真係有booking
但嗰吓點都係有淆底
其實Online Travel Agency個系統有陣時跌唔到個Booking落去酒店個系統裏面都會有呢個情況
而且都經常性發生
OTA收到張單,但係send唔到過去酒店嗰邊
而且一路冇人check到最後就會有呢啲出事嘅情況
利申:前酒店Back office
雞本
咪退比你
佢又冇成本鎖左你錢
而家解鎖比你又點
Touch wood又未試過
雖然唔係次次都用Agoda book
平均每十次有冇一次出現呢個情況?
仲喊緊
問下求個安心都唔撚得?
平時做開入飲筒?
咁咪出事囉
講真呢啲用中介網嘅出事機會一定有
so far我卜過幾次Agoda都無問題
其實最緊要係一般收到中介confirmation email後其實酒店都會有email send過嚟
最耐都係等兩日,如果隔一排都無就真係send email去問問好啲
即係有晒兩個confirm咁基本都無事嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞