用Agoda book酒店經歷

376 回覆
536 Like 18 Dislike
冇,酒店要現場比錢
hotels.com同agoda都未試過出事
咁都要抄,報旅行團好過啦
即係賺咗一晚房錢
反而想知通常日本酒店幾耐覆email

同一間酒店
半年前去 問可唔可以寄架行李過夜第二日返黎拎
佢半個鐘覆左
尋日send想confirm張單
到宜家都未覆
行李可唔可以過夜佢做開都知,所以先可以咁快覆
但係你問confirm張單覆email果個部門應該check唔到客戶訂單,所以要左問右問先覆到你
試過 Agoda book 酒店
到 check in 時酒店話我未畀錢,但我記得應該訂嗰陣畀咗嗰喎,好啦可能我記錯,當場畀
之後發現 Agoda 真係已經收咗我錢,應該係酒店當時未收到相關記錄。通知酒店退錢,但酒店居然係退 Agoda 減價嗰筆,即係貴咗
咁你睇個po咁多人分享就應該知2樣嘢
1. 唔少人出過事 唔係罕有例子
2. 原來好多人都會send email比酒店做double confirm

一係就以後唔好用中介網 一係就做多步保障自己 如果唔係就搏下個唔好彩嘅唔好係你就ok

執十間開返一百間 間間手法接近 呢行點屌都唔會改的
去十幾次日本次次用agoda未試過出事
日日轉酒店都試過都未出過事
現實就係99.9%無事 0.1%有事
睇你接唔接受到如果0.1%輪到自己係點 尤其旅行時發生難解決又影響心情
接受唔到嘅人自然會send email double confirm/唔用中介網 降低risk
嘩... 我都係啱啱用Agoda 係日本訂左酒店... 以前去日本有朋友攪 但今次要自己攪晒

其實Agoda上confirm左未pay 既訂單係咪都可以email 問酒店攞紀錄?
因為11月就去 但我7/8月己經訂左
其實又無咁容易有事嘅 你咪比個booking no. email酒店問下 順便可以了解埋未pay嘅agoda單係咪真係有幫手hold
今晚放工返去send email 問下先 淆底
而家日本好多酒店都係passport 對資料搞掂,冇 show 過啲訂單好耐
講緊email先做double confirmshow咩都好啦 confirm拎個安心姐哂果5分鐘 send過一次以後用同一個版send 1分鐘搞掂
因為第一次用Agoda 用埋個pay later 要等到11月先過數俾錢
所以好淆底個booking 係咪真係有落到單
俾名最準確
其實又唔使咁淆 的而且確99.9%唔會出事
事實有send開email嘅人其實都從來無出過事但每次都會send去求安心

只係大家看待旅行嘅態度唔同
咁呢個理論上姐 實際上就係大家其實唔係咁安心呢啲19 agent 仍然用就係貪佢有得比較酒店同有優惠 做多步又低cost可以保障多少少自己 何樂而不為
會send email嘅人其實咪就係求呢個感覺 邊個會想旅行先有事影響心情 如果萬一早啲知有事都可以出發前搞

完全唔明呢幾個po點解會有啲撚屌係咁就走出嚟屌啲人send email 咁多人講有唔少出事經歷 呢個方法有用得嚟又低costs 如果唔中意做咪唔好做 係咩都中意屌一餐
提外話,check清楚pay later 會唔會charge多你5%.
詳情自己睇番細字條款
雖然係窮L 但其實唔係好mind 多5%啦 因為貪佢靈活Cancel
(同埋我地啲窮L幾日酒店多5%房價都唔係貴好多)

但俾左錢Book 到場無房個感覺奇差
所以最好早啲confirm 有房都係好事黎
到時現場有事係其次
但寧願坐係屋企攪掂先出發 都好過介係Lobby 等confirm
我都係好彩果批之一
用咗十零次冇事
個回贈都順利入袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞