用Agoda book酒店經歷

376 回覆
536 Like 18 Dislike
見過Agoda 訂單個pdf 有個備註,話去到酒店要同職員講經booking .com 預約

不過得一行細字 要逐行睇先知係咁
我用agoda 係日本應該BOOK 過起碼30間酒店
未出過問題
屌你老母
最後咪又係用
最多咪由book完唔理變send email reconfirm
我可以幾肯定話你知,無booking 係酒店超賣唔認數
你個post咁多dislike,好多人盲撐森美的
話自己用過Agoda 訂咁多次都冇事果啲人只係你好彩仲未遇到 而家咁多case警告過你地 到時到你中伏唔好嘈就得 放心啦實會到你經歷下

我發覺出事嘅訂單通常都係旺季 即係酒店供應越緊張 張訂單有問題機會就愈高

呢間垃圾食水深 客服班人仲衰過同AI 有起事上黎永遠都係9唔搭8咁耍走你 只怪唔係政治野就無監管 佢幾仆街都追究佢唔到 唯一報仇方法只有永久blacklist呢間垃圾
所以旺季都係做多步message/email問
同樣既事其他agent都會發生
通常用日文/英文send email 最快收倒回覆?
訂左機票上唔到機 情況一樣
根本成個行業係賭no show
因為越早book 價錢越平,而當酒店/ Agoda 發現可以賣得更高價錢,就會直接cancel 你booking,想要房就要買貴價錢
日本我剩係用樂天
Agoda依家真係越做越衰
我上個月外國嘅呀哥返香港
幫佢book咗幾晚沙田市中心附近某酒店
去到又話冇Agoda嘅booking
然後話一係即刻幫我係附近book
一係退錢

咁我哋揀第2間啦
點揀知去撚到巴士廠個邊

自此唔撚會再用agoda
唔太係咁但都差不多

呢啲booking agency
並唔會同merchant 嘅系統直接整合
背後其實都係要人手處理
所以正常你落booking 之後可能要等一段時間先會由merchant confirm
機票或者門票一般都會係咁

但有啲agency 特別係酒店方面包括Agoda
係用一種叫instant confirmation 嘅模式
即是個客一落到booking 就assume 有房可以confirm

問題係當酒店方面更新唔切房間數目時就會overbook
(需知一間酒店係連繫多個agencies 以及官方預約渠道)

而最白痴係
因為agency 唔預酒店方面可以cancel booking
所以酒店可能要聯絡agency 嘅merchant service 去處理

呢啲程序一來一回耗費時間
有時亦因酒店方面處理問題
例如已經爆房就無再去睇有無來自agency 而未處理嘅outstanding booking
於時遲遲未能通知住客無房
到去到check in 酒店系統無你個名就會話無booking
其實 through third party 應該可以 lock 死間房,好少可會冇咗,因為prepaid 咗

但唔知而家玩法係點
無的
個客做嘅嘢全部都係對Agoda
prepaid 都係pay 畀Agoda 唔係酒店
酒店淨係收到個booking email
或者自己上Agoda 嘅portal 睇

可能有啲大型酒店系統solution 係integrate 晒啲agency 都唔定
不過有都唔係咁多地方會畀得起錢同肯畀錢用
呢種網最仆街係收左你錢仲要拖到最後個幾日先話你知無房 根本你收得就一定有啦
你估買機票咩
酒店又唔係個個都 pay in advance
根本就反智
個個都係咁酒店就死啦d admin overhead大成咁
巴打似行內人
我相信大部分出事原因都係用agoda賣房班users(酒店it/中間agent) 自己set錯野或者唔記得update返啲野

因為agoda as a platform 如果出事應該係全球性同大災難
可以錯嘅機會又多左
睇彩數
去過好多次都無事
有次仲要夜媽媽 8/9點 臨時book 都住到
我仲要簡去到酒店用日元 現金俾錢 都無出過事
尋日email 酒店都未覆,聽日出發
AE FHR係幾正,early check in 12點入得,late check out 4點先走,啱啱先住完👍
大家都係成年人

用官網訂當然最安全
用中介都係想平想方便
同時平嘢多少有風險
自己承擔就得
樓上唔需要咁激動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞