[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

454 回覆
1 Like 1 Dislike
有個所謂願景,就係可能因為Apple Intelligence,連iPhone iPad普通款都講緊8GB起RAM的話,咁響Mac佢順加由16GB起唔係唔可能
本身蘋狗就係恃住8GB做普通野都行得走得,而去維持袋底個定價優勢同埋加RAM要千五蚊呢舊肥豬肉
雖然仲未傷到佢bottom line,不過要推AI呢個係策略性安排所以可能真係會一炮過升
但無論如果,隻M4 MBP袋底有16GB而且唔加價的話絕對會即時做sweetspot,尤其係M4 MBA仲要拖接近年先出,又唔知豪唔豪埋16GB俾人(我估最起碼13"會留8GB掛)
睇嚟m4 pro會有24gb
唔係放棄,而係desktop甚至notebook市場根本無需要一年⼀更,依家都吹緊嚟緊Apple會放棄⼀年⼀更政策,係睇會唔會連iPhone都唔再年年換代定係出返s版啫。iPad其實都唔需要年年換代,所以你見佢已經拉長晒啲更新週期。

iPhone 16個WiFi 7都係公公版,其實同6E無乜分別,所以wfc
我覺得佢最需要執正嗰part係唔撚好再出現粒chip出咗但唔放俾部機用個狀況
例如M3 M4俾MBA係兩次都拖半年
Studio同Mac Pro個case更甚
佢唔拖,產品更新週期又會太快。
但佢又要將M chip俾埋iPad用打亂晒成個更新週期。
理論上M chip最新嘅應該係iPad Pro同MBP用先,MBA作為入門機同iPhone iPad⼀樣道理用上代chip都得。
Studio同Mac Pro因為要等Max同Ultra出先有得出新款,所以無得急,預兩年⼀更都好正常,而且desktop仲要係工作站級班客根本就唔會換得咁密追新款,你出咁密都無人買,佢哋寧願你十年磨⼀劍⼀劍用十年
其實越pro嘅機margin越高,而且performance deficit越大,係越有理由要出先
佢so far個套路都幾亂,有時最平出先,有時就一齊出,衣家就iPad先…
咁Ultra fusion甚至四粒擺埋一齊嗰度又唔知佢係咪撞到咩阻滯
總之就係令人好難plan點買Mac
不過點都好過Intel食屎年代嘅
真係搵錢嗰班係唔介意追新機,但前提係佢唔好擠牙膏當升級。
我估佢係覺得只要Ultra唔出咁密,就算基礎版升兩代都未追到前兩代嘅Ultra,而Mac Studio同Pro呢啲workstation正常真係買嚟搵錢嘅都唔介意直接攻頂,咁自然就無急切升級需求。
仲未有發布會消息,係咪諗住就噉喺 AOS 更新下當出咗
問題係M2 Ultra嗰代都幾明顯係急出,尤其係放Mac Pro而完全無用盡個機箱TDP
之前rumor一直講M1 Max x 4 (Ultra x 2)要出去俾Mac Pro,但效率唔達標 (用M1 Ultra睇得出會係)
而M2 都仲係做唔到令佢地焗擺Ultra
呢個前題下半年內出M3 Max,淨俾MBP用而有唔少benchmark係match到甚至好過M2 Ultra係令成條數好惡睇
總之衣家個情況都幾明顯係唔理想,亦都似係Apple本身唔係咁預
我覺得90%係press release算
今晚至聽晚發生
如果真係好11月1號出macbook pro m4咁香港幾時先有得買買左又要幾耐先收到
28GB先流

我俾咗幾分鐘去諗同埋google係咪有新嘅DDR module定係packaging方法我唔知,點砌都砌唔到28出嚟

以前7嘅倍數係要8 slot插得7 slot先會出現
18GB 佢都砌得出嚟
希望 M4 vs M3 Pro 唔會有太大提升
雖然部機都係用嚟上網
6GB module已存在幾年,乘3咪18GB,無咩奇怪
但28GB你砌俾我睇吓
佢要唔係整除,要兩份唔同組加埋先做到
8GB x3 + 4GB?
我第一個諗係16+12
module就(8+8) + (6+6)
響最低階嗰粒chip無理由搞到咁複雜
而且粒M4響iPad Pro已被x-ray過無多到memory channel
https://forums.macrumors.com/threads/apple-working-on-new-magic-mouse-2-magic-trackpad-2-and-magic-keyboard.2440623/
終於有線索type-C版本已整緊
Magic Mouse唔會繼撚續插肚臍呀嗎
Discontinue啦真係仲有人用佢隻mouse咩
https://x.com/appleintro/status/1800974753953612066
基曲:我地隻Magic Mouse好撚ergonomic架
完全買唔落手既product 比較有興趣佢塊trackpad
Trackpad vs Magic Mouse 就係一面天堂一面地獄
如果ipad 個cursor 唔係圓圈, 我應該買左
Magic Trackpad: 明明用Mac desktop都要特登買去扮返MacBook體驗
Magic Mouse: 跟機唔小心買埋,用幾分鐘後即刻收鳩埋

btw淘佬可以買舊膠座去墊起隻爛鳩Magic Mouse令佢個手形柒少d
不過我有隻gen 1 AA電用唔到,佢要lightning版本先得
Magicpad真心好用不過好奇[/center]想知女性留長指甲點用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞