[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

369 回覆
1 Like 1 Dislike
問題係無論PS定macOS都係比較兼容1080/2160
1440 mon係pc嗰面用會少啲問題
而且2k基本上係粒粒mon,擺去27”左右係古董級別PPI
想問一問 up 5 upgrade MacOs 15 好? 多唔多bug?
有冇邊隻4k mon抵玩
有隻app落左架,我舊iPhone轉新過機時,新機down唔到
係咪要用大陸app先裝得返
想問有無巴絲都一樣會macbook + pc 一齊用?

最近用緊macbook,但係發覺好多設備得一個,每次用要蚊線插線好難搞。

mon已經煩咗一段時間焗住換咗,但係喇叭得一個搞唔掂。

而家pc插緊3.5mm,用緊喇叭另一個紅+黑個位插落個usb hub到個3.5mm位,但係又有電流聲好煩

有無人可以分享下點樣處理雙修個煩惱?
淨係想分享I/O多數人會用KVM,不過衣家呢個年代好少業餘人士會咁做,製造問題仲多過解決問題

而你個case如果淨係針對出聲係易搞好多,大把方法,用一個pre-amp / audio interface去switch之類
巴打你指creative呢類?

https://www.price.com.hk/product.php?p=432160
係,總之可以switch input嘅機
通常叫佢做pre-amp / 前級
而一隻DAC或audio interface多數會打包埋呢個功能

btw你話你特登換咗mon,當時你揀嗰隻mon無特登搵有USB KVM功能咩?
無呀 無做太多功課

我都唔知而家買呢隻有無
有無啲細細類型嘅機推薦?純粹地方問題想盡量減少佔據空間
你隻mon係咩款呀咁
通常有USB uplink嘅mon就有
其實就算無USB KVM,佢多會得一個3.5mm出,所以你畫面轉台嗰時係會幫你switch埋audio source
姐係你響mon度HDMI1俾PC插,HDMI2俾Mac插,3.5mm俾speaker插,咁mon轉由HDMI1轉去2台個3.5mm都會幫你由PC轉Mac
一齊用嘅意思係同時間用?
唔係嘅簡單1個thunderbolt / usb-c dock插晒所有嘢,個dock 再駁用嗰部機
佢講抆線姐係要兩個source以上
原則上係用KVM,但佢咁業餘用途可以分拆開聲畫同其他I/O去令件事無咁複雜/無咩成本
上面我都問緊佢mon款,其實好撚多mon都有幫人switch source re-route架啦,d用家唔知姐
嘩屌 搞撚掂咗

發現新大陸 以前仲覺得邊個會咁on9插條3.5mm去個mon位到
um…唔完全係哈哈

有時因為要用部mbp,但每次都插線駁線好煩。前排果咗個caldigit以為解決d問題

買完先發覺原來佢後面係1個tb4可以連系統,即係就算部pc有tb4都無用,都要每次換tb4插頭(PC <> MAC)

anyway,將3.5mm插mon就解決咗而家個問題

遲d再煩其他

多謝ching覆!
問多樣問題

如果較4k,d野會變到好細,想問有得較放大d野?

你地用4k mon會較幾多resolution?
嗰個只係UI scaling
你點set佢都係出緊4k
(除非你開alt options)
oh! 明解 咁我揀番睇開個size就得
2020 m1 air 16gb ram
應該會退役上 mpb
反正賣出去個價唔低
其實到宜家都冇慢冇剩又唔熱

但始終做野
多個獨立電源+ hdmi 應該會爽好多

坦巴如果遇到咁情況可以有咩解決方法?
Cookies cache都del曬都唔得
但用其他瀏覽器又得喔。
iCloud Private Relay問題?
應該唔係
Mac iPad iPhone都開咗Private Relay
係得Mac唔得
Clean reinstall都係唔得
R爆頭
關咗你network settings入面limit IP address tracking
另外可以試吓開Safari嘅developer menu,入面有得俾你揀扮其他browser / OS,轉去今如Android或者Windows扮Chrome睇吓點
兩個方法都唔得。
算數都係用其他Browser上
MacBook Air M1用唔用到Apple intelligence?
macOS 有冇要求咩版本以上先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞