[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

369 回覆
1 Like 1 Dislike
用1823嗰個
Which one? 請問有冇URL?

你都係有呢個問題?

但見iOS嗰邊個Calendar就完全冇問題 show到英文

M4袋底已經咁癲 你叫m3袋底嗰啲點搞
之前係咁水人買8GB RAM
真心16gb 都唔多夠
今年咁遲嘅
係m3 14吋中伏啫,但上16gb 袋底可能會加少少, 隨時13999
其實睇 usage , 睇片上網8gb /16gb 冇太大分別
想請教下坦sir

想買部macbook應付普通文書工作 加睇下netflix youtube係咪可以洗等M4 買番M3 MBA就得
延長 M3 / M3 Pro / M3 Max 生命周期
普通用其實8GB夠用, M1 8GB 用左3 年
好快要改口架喇
隻15pm 8GB行AI都窄窄地
普通用講緊上網睇片. 我插左大Mon 加20 個tab 開始唔係好掂
之前 $12,5XX 買咗部 M3 Pro 18+512
唔係兩日咋咩
呢個價買無投訴啦
已經平過14"袋底官價,新呢隻M4仲要分分鐘加價
咁一路個事實係8GB一做多少少野就窄
只係M1一出嗰時個unify memory套路令到本身8GB窄開嘅人突然鬆咗一鬆

Swap memory 去到 6GB 都仲順. 用到 Swap 8GB 開始吃力. 文書一定夠用.
衣家「文書」好容易會有人包埋用AI寫文,audio transcript,同埋開40個tab搵reference
所以我會避開唔再講夠唔夠做,或者起碼問清楚個用家會開咩先再講
我用 ChatGPT 都係開多 1 個 Tab. 咁自己做開野就會知自己夠唔夠用.
已經買貴咗
本來喺 Amazon 買可以平多 US$50,點知太耐冇買嘢,鎖咗 account
說好了的新design
但係點解盒面要用返舊 design 嚟偽裝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞