[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

369 回覆
1 Like 1 Dislike
我覺得好大機會exactly下星期二出M4 Macs press release
就係流出嘅10月22日
就算播片event都好似趕唔切公布
Mini 6 已經係
官網淨係得mini

之前唔係話有mac 系列咩
電腦冇翻新機,完
mini6 本身都有esim
apple store寫住全新m3 MacBook Air?

唔係轉m4咩?

N手西都可以叫新娘
用緊M2 搵緊藉口換機玩佢又唔出

MINI 反而出
mini佢skip咗M3,仲係唔出就拖太耐
而MBA出M3只係幾個月前嘅事仲要好貼M4 iPad Pro個時間,當時都預咗佢會拖好撚耐先上M4,最快下年春
LR響develop,第一個Basic tab第一行已經係Profile
佢default會俾一堆Adobe profile你揀

我已經解釋過幾次不過你好似仲未明,你不如出去google吓
RAW workflow個color profile係一個你一定要面對嘅問題
事實上你相機body內佢用咩profile同埋show咩色俾你睇,已經係一種「調色」
而拎隻RAW去任何software都要重新獨立做一次呢樣野,佢地兩者可以有完全唔同color science
如果你用返相機自家software會有大機會少少match返
所以我咪問你body係咩款但你又miss咗唔答
你自己去google啦咁
對唔住師兄 煩到你
俾佢搞到頭都大埋
有樣白痴嘢想問咁多位ching
而家MacBook 係咪會zoom, teams嗰陣自動較返eye contact 唔洗望上面個鏡頭
啱啱試咗幾次 直接望中間先係啱
反而望鏡頭就變咗望上面
路過插一句
我用fuji 用finder睇raw (.raf)
會show 入面張.jpg俾你睇
會令人錯覺mac幫你調色
有一萬九千個scenario
可以Quicklook頭半秒show緊個embeded JPEG,load好隻RAW後就用RAW engine show
其他software可以根據setting去先load sidecar JPEG,某情況下先用RAW去render
Lightroom仲複雜,import dialog show embed,import後show sidecar JPEG,gen preview後show張preview (用RAW render),入develop module先再render 1:1 (假設你無事先gen preview)
本身用緊2019 i9 MBP 近排想換機
諗緊15” M3 MBA 定等M4 Pro嘅MBP好

之前係香港做graphic design 而家係加拿大 盡期量都係接啲簡單freelance

有無高見?
老生常談
有迫切性嘅當然唔洗等 直接出機
若然只係計劃籌謀緊嘅 等到真正推出M4 Pro/Max時再比較性能 先再決定出機都唔遲
最後當然要睇埋荷包深度啦

不過想問點解要出機?係咪部機開始支持唔到你工作新Workflow?定純粹覺得部機夠期想換?
因為條19 Touch Bar同粒熱到可以煎蛋嘅i9
已經令我想換機好耐 同埋部機都5年

咁啱近排做咗單好簡單嘅freelance
但連係個PS 同AI到zoom in & out都開始窒
都未講畫緊啲vector果時無啦啦會閃閃吓

有將個file send比朋友試 佢用緊m1 pro
完全無問題

我個MBA同MBP 最大分別係風扇 會影響效能
但我諗緊 我已經唔會好似以前係香港咁做啲hardcore嘅job 所以先諗MBA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞