[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

369 回覆
1 Like 1 Dislike
hello 坦巴
我終於搞掂咗個fucking mirroring問題

(1) Run command on terminal
defaults delete com.apple.ScreenContinuity

(2) Deleting file
~/Library/Preferences/com.apple.ScreenContinuity.plist

如果有人有喱個問題可以覆。
搞咗我幾個月,可以喺拎新iphone 前搞掂Happy
同埋個m4r都係唔得。
講句thanks 先
Mac mini 2更新咗MacOS Sequoia之後WiFi經常會上唔到網
用重新開機大法先可以上得返
有冇人都係咁一日要reboot3-5次
我反而係用chrome上唔到Google 用safari冇事
留名
apple silicon 轉移資料去intel 啲app會唔會有問題
咪要隻隻app睇
隻app如果你用緊個version係新過佢最後嗰個Intel binary咁係有可能出事
另外如果你就咁TM restore,隻app唔係universal binary而係Apple Silicon的話你要re-download / 搵Universal或Intel版
不過一般大app同埋Apple自家app都仲未開始有斷層,過多兩年後就應該會
洗唔洗拎番個invoice出嚟
直接對 serial number
而家買macbook的話,基本文書同睇片用的話,買air M2 $7799係唔係最好選擇?

諗住出年先再買部M4
最後兩日bts
如果我插咗外置storage 會有呢個問題
原來係咁,我係用smb連nas
我試過二款外置有影响,講緊用美國牌子
NAS 就無事
但我冇用外置storage,淨係用nas
$5xxx買部M1 Air先係
雖然都就嚟四年機
Macs嘅care比較多係應付硬件出事多過自己整壞
好難講抵唔抵,但一般講越貴嘅config嘅值買,因為個AC價錢唔會根據config變
見BTS 就黎完 本身要寫code 咩都會做下 ai , mobile apps 等 依家出mbp 定等m4好
不停連接同斷開
實際係上唔到網
reboot 至得
我 m1 mini
暫時出現咗一次
標配16/512將會好好屌
尤其第時街舖網店有折,同埋官翻會多貨
標配都16/512一定大賣
到時屌少一樣8gb ram
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞