[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

369 回覆
1 Like 1 Dislike
M3 mb air 基本上做粗重嘢係咪都係興過辣雞保證上100c?
又被撚
你幾時買
錢都準備好
想問下有部macos 11既機, format 佢可唔可以同時上埋15
我成功10月1號買到 仲有耳機送
又放咗啲翻新 MacBook Air M3 16+512GB / 24+1TB 出嚟
唔好買呀除非急用
一出M4呢堆官翻會減多8%
原來是噉
記低先
幾時都得
因為根本冇需要
用多幾年都得
M3 Pro 可以用到幾多年
M1因為騎住Apple Silicon分水嶺,所以佢一定會異常地長壽
M3代會後過佢先收皮不過個總時長應該會少d
同埋好多時Apple laptop都係睇你手勢彩數,用到十年廿年大有人在
當然到時佢唔會再係你main machine,但無病無痛唔出奇

喂屌
原來幅圖放大見到寫住Three Thunderbolt 4 (USB-C) ports
之前粒M4響iPad Pro俾人拆出嚟X-ray都已經見到多咗Thunderbolt controller
睇嚟今代會全線加port,M4 Pro M4 Max或者有返4 port
M4 mini都傳緊有5個port
真係要準備課金了
MacBook Pro 2020 intel 13”值唔值得換MBP M3
考慮緊將ipad Air 4 upgrade ipad Pro 先定係upgrade 咗部MacBook 先
你兩部都舊舊地
iPad Pro唔會同你用iPad Air太大分別
但Apple Silicon嘅MBP會好過Intel 13"好多吓
你等多一陣就會有M4添,我地都丁緊
又可以無限ff air 有野多
M4睇落閹U好多tier吓,可能會連閹TB controller都出現
Air衣家都有MagSafe所以俾多過2 port個理由好細,Air個客路99%唔插野
我覺得Air一定留2 port慳cost
我同你差唔多
MBP 13“ Intel 4 Ports + iPad Pro 11“ 2018
我會等M4 MacBook
iPad 都係咁用,寫吓嘢開吓Apps同做external monitor
發覺要買定啲Thunderbolt3線過野用
屌啦星我拎ipad條差電過野每秒得50MB/s
其實我仲可以等多陣,想體驗下Apple Silicon嘅MBP係咪真係咁核電
Btw 而家普通版m3 MBP都係14“咁爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞