[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

369 回覆
1 Like 1 Dislike
諗諗吓其實Pro同Max chip嘅MBP都唔會冚蓋放quota
我諗上轉M3 MBA/MBP會咁做都只係應付d人屌要出雙mon而搞
衣家出「夠」兩隻就可以算數夠做
(某d Windows laptop係冚蓋會放)
想問下各位意見

最近部m1 mbp 壞咗mon,要$5600整,但插外置mon用就無問題。

想問下應該比錢換mon定買過部新機算? 本身都會拎電腦出街用,唔會剪片
呢個價絕對唔整
二手買部M1 Pro 14”袋底都七千內
謝坦巴,如果想要部有mini LED 既靚mon,有無建議買邊部好
自己平時用黎做文書野多,16gb ram都夠做
下個月買袋底M4 14”無誤
嫌貴就二手收上面講六千幾要隻M1 Pro
中間全部skip
MacBook Pro 13 m1用Premiere Pro剪A7IV拍嘅4K片,Lag到仆街係咩事
SONY codec無硬解
你整ProRes proxy先睇吓點
Shit
咁即係要拍1080先冇事啦喎
呢個情況唔係「有事」,係正常
你第一次剪片?
係呀
本身淨係影相
拍片都係淨係用a6000拍1080p
唔該晒你先
你去google吓「整ProRes proxy」呢句野點解
睇多兩睇你會明應該點做
用M1剪4k係好閒嘅事,問題係你要知道點搞
Thank you so much, sir!!!
You are lifesaver.
頭先GOOGLE完都1999
YouTube埋Adobe Premier Pro就明解晒啦
adobe 冇16G預咗
袋底係8gb ram, 512 SSD? 係咪應該around 13k?
衣家俄佬流出咗部M4 MBP係16GB 512GB,大家都認定呢個會係新袋底
係咪仲仍然係12999定要加千五就當然未知
不過就算要14499我覺得都值屌,因為佢根本等於之前15999嗰部
謝 坦巴 咁我等11月1
咩16G
你無講,不過佢就assume你部機得8GB
但其實Pr行SONY codec有幾多GB都係爭d,你要用proxy
用緊m3 pro
想買個2k mon做外置mon用 有冇好推介
我個spec係16gb ram 512gb ssd
有冇人部MacBook 開蓋嗰陣有卡卡聲? 唔知apple 會唔會保?
唔要高hz 直接27 吋 4k60 啦,定你想要portable mon
60hz mon如果駁ps5打機有冇咩影響
本身打算買個高hz嘅mon 對mac有冇作用
俾PS5同Mac都應該係4k先決,Hz次要
不過其實衣家可以索性直上4k120/144,留響2k為咩
budget窄先諗4k 定2k240 取捨啦
但4k 144 依家都真係唔貴,除非要一步攻頂上埋oled
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞