[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

369 回覆
1 Like 1 Dislike
M Series就用到啦
15.1,或者你好似我咁beta

閹唔閹,
變化係乜就要等多排先知
可能等到.3 .4先完全體
Beta即係點?

目前香港係咪好多AI都用唔到?我都想像唔到香港用唔到ChatGPT 咁apple intelligence咁係點呢
chatGPT 不等於 Apple intelligence 嘅全部
VPN用到ChatGPT
你問得就唔好升beta,等下年廣東話出咗先

宜家apple intelligence真係冇乜用

28/10話會出ios 18.1同Macos 15.1,你等下啦
你係去到邊part / 做咩先出呢個page?
我都想試吓
Login個Cathay account
㩒完個login button就彈denied

用VPN同其他方法都係唔得
唔知點解炒咗,AdGuard又whitelist 埋

咁應該係你問題
我呢度日日啲人都去check因航miles同搵位
Safari有時會render唔到某個表之類但唔會被大block
但就係得Mac Safari Denied
iPhone iPad safari全部上到

beave arc都上到
所以諗極都唔明,我問題嘅話應該block曬我account login
唔似係因為個plug-in而block
似係你mac個Safari settings / cache / cookies有野亂咗
你話係clean re-install,但之後你有無restore from backup? 甚至只係Safari iCloud sync都有可能會carry返有問題嘅野

btw你可以響你部Mac度開個臨時user account去試吓咩情況
好,收到,唔該曬坦巴

冇restore from backup,全新從零開始(因為要去Apple store check 15.1去15.0.1)

仲有開心大發現,Mac琴晚加到幾張香港信用卡
除咗HSBC都係一張都唔得
想問下各位

有冇人有用hdmi splitter ?想兩個device share 同一個monitor 所以想換個Mac mini m2 用到嘅hdmi splitter
你想要嘅係HDMI switch
splitter係調轉,一個source出兩個mon或以上
你隻mon得一個HDMI in咩?
switch通常會有唔少問題,HDMI handshake,HDCP等等
我個Mon 得一個HDMI 一個display port 所以想要個splitter

Mac mini 同ps4 出同一個Mon 之前買咗個splitter 但Mac mini detect 唔到signal 所以想問下大家有冇用開splitter 而Mac mini 又support 到
咁個DisplayPort俾PC用?
Mac用type-C to DP係最穩定

HDMI switch有無問題完全係撞彩
熄AdGuard同埋用FireFox就得
冇諗過用type c>displayport 因為之前睇過話DP會冇聲 買條線試下先

唔該晒Ching
你講desktop widget定係light mode dark mode呀
兩個都好易搵架喎
你1999到咁嘅程度點幫你
係咪講緊iPhone影咗相用黑白filter,之後去macOS Photos app開出嚟佢就去返原本彩色?
幾時先有發佈會,等緊 mac mini
得,$2299封頂價
如果係無反單反影RAW,你張相響body度落picture profile佢只係metadata而唔係抄咗落張RAW度(不過有可能張JPEG有抄)
姐係張RAW本身係彩色,你import入macOS Photos當然仲係彩色
所以個問題係Photos佢無理會你相機body嘅黑白picture profile setting
你呢個情況係workflow問題,同Mac或者Photos無掛勾,你拎去部Windows機用第二隻software都要面對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞