[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

369 回覆
1 Like 1 Dislike
係咪ipad mini都有16gb
做咗on9仔買左m4 iPad Pro
唔會啦, mini 喺ipad priority 咁低,咪都係俾8
https://support.apple.com/zh-hk/guide/deployment/dep268652e6c/web

好奇一問 有冇人知Mac mini個 max bandwidth
新嗰啲全部都係 2x2 160Mhz, 2400Mbps
M chip轉intel有咩感受
想問下M1 pro Mac 有時wifi connect 得好慢
但係部M1 air 同一個enviroment 好似冇咁慢

係咪mac setting 問題
其實我只係trade 左部舊m1 袋底換部intel
因為我買左m3 air
主要目的係用vm裝windows去用
intel 機我幾年前用過,今次用返分別好大下
開機就50度以上,整體既response都係慢啲
其實我個人覺得Intel最後最佳版本係Mojave,主要因為佢係最後一個行到32bit,而又比High Sierra / Sierra穩定少少
但視乎個用途,如果係日用咁可能起碼要Ventura先好d,iCloud相關嗰d野支援多d
你其實都玩埋VM的話其實可以本體行Sequoia,之後VM舊macOS逐個試
講漏;
你部Intel 2020咁遲出,佢反而唔可以bare metal裝Mojave或之前
呢個前題下,Catalina直至Sequoia原則上係有新用新,但最後stable我覺得係Ventura,不過越嚟越多API係Sonoma打後限定先有
坦巴有無用開邊個software
你想最無痛行Windows係用Parallels
UTM佢唔行/唔想行Intel host + Intel macOS guest應該係因為QEMU唔得
anyway你想玩/學的話係應該咩都試吓
我自己無「玩」所以唔係太涉獵VM界別係咩情況,純粹有時要用就用
(雖然我響NAS度行緊一堆docker,不過同macOS無關)
你就好
之前一部macbook 用左3,4年,
壞左拎去apple 整
點知話入面超多塵

我想問下巴打平時點樣防塵
依家買左部air
想買個袋平時唔用袋返住
有無好介紹
冇風扇
會無咁多塵定係點?
之前果部係MacBook Pro 2019 16"
新Air係fanless無風扇,無機會入塵的
係keyboard嘅罅會入細粒野入去個KB tray,但唔會走到入底板(佢壓得好實,連液體都擋到)
oh 長知識了
唔該晒巴打
新Air係fanless無風扇,無機會入塵的
係keyboard嘅罅會入細粒野入去個KB tray,但唔會走到入底板(佢壓得好實,連液體都擋到)

2019 16"係雙風扇,入風位響laptop左右下方有兩條槽,另外校位向後中間有第三個,好多機會走野入去
多謝你巴打
佢試雙mon嗰度試漏一樣野
就係冚蓋之後會唔會放埋第三隻mon個quota俾外置用

anyway,仲有人唔信,覺得條片係用隻M3 Pro space black MBP去spoof出嚟
所以滴咗水落keyboard其實都係冇事?
淨係新Air先係
Pro係鬆少少
不過我呢度有同事倒過咖啡入14”都無流入去底板
我諗應該試過放唔到第三個mon嘅quota掛
可能雙Mon真係佢嘅極限
但係覺得見到m4 base model已經16 512勁心動

算啦 時間證明一切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞