[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

369 回覆
1 Like 1 Dislike
M4已搶先出俾iPad Pro
代表全線Mac機都隨時可以更新上M4代
盛傳十月十一月會有Mac event
出M4 iMac,M4 MBP 14",M4 mini (全新細身設計)

新MBA重點:
M3 Air合蓋可以支援雙mon (M3 14" MBP遲吓firmware更新都可以)
M2 Air減到落$7799,即係頂之前M1 Air個價
M1 Air下架
袋底256GB已回歸兩粒128GB,不再閹速

Geekbench 6跑分

當代Macs分別列表 (個人意見)

BTS terms更新咗
因為出咗AirPods4同埋Max type-C佢衣家俾埋你換
同埋舊嗰d個價平咗
2024 年 7 月 11 日 - 9 月 30
edu store
https://www.apple.com/hk-zh-edu/store

細則
https://www.apple.com/hk-zh-edu/shop/browse/home/back_to_school/terms_conditions
Lm
留名
袋底M1 air真係抵用到
俾左老婆用 mirror iphone
本身用緊windows,但太熱,尋晚仲要壞mon

如果買macbook pro應唔應該等10月出M4

通常新機係咪同舊款一樣價,或者m3減價

定應該趁仲有教育優惠買左先

同埋唔打機唔剪片,8gb ram夠唔夠用?

因為windows個陣用開16gb,

雖然多數係俾chrome打爆,

macbook是咪都係chrome好食ram?
索性轉去用Active Backup For Business囉,佢衣家支援埋macOS baremetal
我有幫緊十幾部Macs TM去S記target,不過全部macOS最新都只係Ventura
手上有機係裝緊Sequoia但純粹testing性質,你提一提我都要試吓TM過去係咪都會炒
有冇清用開topaz denoise?
想睇下咩config 先比較順暢
唔係搵食用
16G ram start up
可以搏佢m4 12gb
ios post話有得補AC+,有冇人試過
啱啱先通天,要等人試
我呢度全部Mac都買咗AC+或已過保,無得試
標配12,升級咪24/36
暫時已知M4上限係32GB
我估因為iMac / mini呢d平野,佢照舊8GB袋底標配
但14" MBP我估會16GB起
又要買機又要買機
@坦巴 部機袋底M1 黎
係咪format 炒左
係咪佢server 有問題
fail to connect server
你有第二部Mac的話可以用DFU restore,要響嗰面行Apple Configurator同要follow某幾個步驟
你無Mac響手或者唔熟的話就要book天才bar俾佢地搞
software問題過保都免費
我係呢個方法清
https://support.apple.com/zh-hk/102664
去到Active Mac 就話failed to connect server/ 上個post 勁長既msg

我做法上有無錯

部機已不在我手,其實搞之前係咪要甩曬find my 果度先會好啲
你係賣/送俾人之後佢開機activate唔到?
可以有好多原因
未甩FindMy應該唔會去到activate lock嗰part住
可以係呢個macOS reinstall / recondition有少少問題令佢搵唔到network interface之類
又可以係俾部MacBook去activate嘅WiFi network有DNS問題
所以最好做法通常無謂浪費時間搵點解,反正都係鏟機,直接用最徹底嘅DFU restore去大鏟佢
係轉手前洗機咁
不過接手人士話佢搞
其實個activation lock係好煩,之前Intel + T2 Macs嗰排係好多咁樣情況
Apple Silicon後係少咗但都仲係會發生
M1 Air佢因為當時出廠仲係Big Sur,所以或者洗機後佢重開嗰時仲係行緊某d當時仲係新嘅Apple Silicon code,又係好多問題
我嗰時部M1 Air都係更新OS磚過,要DFU restore
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞