[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

369 回覆
1 Like 1 Dislike
忍吓啦,除非搵到部折得好勁
不過十月中只係十日後喎
Mac機唔同iPhone AW咁易唔小心跌爛,無頭一年意外保個問題細好多
如果真係變相加多一年普通保養會好值
淨係電池健康低過80%免費換電呢吓都易咗唔少
係呀
所以都係到諗緊買唔買好
係到心大心細緊
咩project咁把炮要用新機先?
你手上用緊咩Mac?
2017 pro 13”最basic款無touch bar
Pro tools做廣告mixing
而家用公司部陳年imac 同自己屋企pc頂緊個雞頭
就當你10日後出新機你訂埋運埋落嚟都月尾啦,你可以撐到咁耐咩?
佢部2017 13" nTB雖然係垃圾,但佢無講部機已經甩頭甩骨咁姐係仲用到
俾我會忍埋呢轉
同埋做呢個project嗰時順便mon實個workflow有咩樽頸位,RAM量同CPU cycles等等,咁過一兩個月MBP M4真係出嗰時佢會有多d idea應該買咩spec
OT 問一問:
MBair/MBP user
平時你地係點清潔keyboard果個area?
一掂就著機唔知點搞
logout去要打password個版面最安全
有人會lock screen甚至裝3rd party apps去disable KB,我覺得唔駛
我都係hold 喺打password嗰版就咁抹部機。

BTW, 我真係好憎一揭開部機就開機,我純粹想抹吓部機姐
我都係咁諗
撳少個掣開機唔會方便好多
但係冇得抹keyboard就好煩
intel mac係咪有software可以令到粒cpu 慢啲唔好咁熱
揾到舊叫turbo boost switcher
有T2嘅Mac好似淨係可以off turbo boost
唔可以off core / down clock / undervolt
反而嫌粒u慢
等m4算
我都有部2017 non-TB MacBook Pro係到
換咗M2 Pro之後自己換個M.2 SDD 裝咗 Win10 放係到
點解咁睇唔開用返intel
本身換左m3 air
想揾返部intel 裝vm
2020 i7 出名死版之王
無咁易出事既
一來一回加唔駛1千蚊(有啲野玩下)
我老友嗰部都係咁上下config一樣係要死板

仲要係打文件嗰隻冇高用量壓力
2020年 i7 mbp我公司三年死三部,有一部仲要換完又死,最後全部2020年一炮過換晒m1
所以有時壞機死底板唔係親眼見過係冇人會信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞