[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

369 回覆
1 Like 1 Dislike
其實二手2018 mini個價仲企得硬過堆爛鳩MBP係有原因
市場決定價格,需求決定市場
講耐用,18-20年果批mbp 仲衰過2012-14果批
我公司晨早送走晒所有2016-2019 Mac機
淨係留一部2017 iMac,仲要只係我拎撚咗擺屋企用
公司反而仲有留幾隻2012 mini,同一兩部2011-2015 MBP應急,可以行32bit Mac apps,開啲舊project,直插LAN線trouble shoot,直插Firewire / TB1/2等等
仲未有新MacBook消息
M3 MacBook Air
得SSD可以換,佢用proprietary connector但好易轉NVMe
CPU GPU RAM焊死

你慢可能係積塵阻散熱,打開清潔吓
同埋或者砍掉重練個OS install
平係平但又唔算平超多
同埋香港買要Target account又要集運
同refurb ipad pro 差唔多,埋單同m2 ipad air 差唔多錢,多咗 promotion 同 4 speaker, 照去住先

black Friday 估計都唔會差好遠
咁又係,同埋係全新機無咩風險
我反而等緊M4呢代做折,可能一年半載之後先會有
想要既,依家個價就算係 back to school 都偏貴
https://forums.macrumors.com/threads/gurman-apple-to-launch-new-m4-macs-and-ipad-mini-7-on-november-1.2439319/

Gurman話十一月一日出:

M4 MBP 14”
M4 Pro / Max MBP 14”/16”
M4 / M4 Pro Mac mini 新設計
M4 iMac 24”
iPad mini
幾時有event 正式公佈

唔該晒
之前去apple 維修過,有清潔咗
純粹因為部電腦跟自己好耐
想用到部電腦完全結束
https://youtu.be/V4E8716KFgw
unboxing都有埋
係黑市流出嘅,個俄佬channel買咗
請問有冇巴絲個macOS Calendar顯示唔到香港公眾假期「英文」?

已經試過unsubscribe過 然後再subscribe過

都係唔得

但中文版本就完全冇問題

WTF

MBP都無埋貼紙
前排隻黑色apple logo貼紙咁快絕版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞