[Mac撚] 用家/買機集中討論(108) M4 Macs等乜撚

369 回覆
1 Like 1 Dislike
iPad mini
MacBook新代唔改盒係經常發生
最近MBA M3同M2盒
仲有M2 Pro/Max 14" 16"用M1 Pro/Max盒(但wallpaper由淺轉深mode)

新設計一路都傳緊下代會同OLED打包一齊出
仲有薄身,甚至faceID
所以今代佢應該會放多個TB4 port俾晒全條line搏人買
請教咩app 來
C2D時期同埋M2末代touch bar MBP試過直接喺上代個盒貼貼紙就算
其實都睇銀包只可以喺有限既 budget 做最多,冇限 budget 就直接轟啦

macOS Sequoia疑似流出新mini
個Safari hand off icon用咗一舊未出現過嘅mini形狀icon去表示desktop Mac
佢加ram 太貴,當年我搵倒部8GB 全新$5900.
全新16Gb 應該$9000左右

用左三年算係咁

再有第二條俄佬片有M4 MBP流出,今次個盒specsheet張圖再清楚d
確定有三個TB4 port,姐係唔止加port而且全部符合TB4 spec mandate嘅出雙mon規格,姐係唔需要再搞冚蓋先出到外置雙mon
另外第一條leaker話10月21/22 event,姐係Gurman話11月1原來係開賣日,而第二條leaker響部M4 MBP個about this Mac嗰度係寫部機November 2024款
16GB 512GB space black 100%係標配,而佢係袋底base model機會應該有90%
傳聞呢次M4 MBP流出係有總共200部出咗去黑市,係一個倉成塊卡板咁放
即係有人成塊板騎劫咗啦
但係Mac Studio都係咁嘅樣
我自己cap的,就係響MBP,由Mac Studio度hand off,佢用呢個icon代表晒全部desktop Macs
理論上係應該用mini / Studio / Mac Pro是旦揀一個做icon,無理由特登作一個出嚟
咪住,我明你意思
Mac Studio個前面的確由左至右係兩個打直type-C port,SD slot,同最右有粒燈
我睇個icon無諗過嗰粒係燈,覺得佢係3.5mm或者power掣
或者你啱
唔知到時 M4 16+512 對比 M3 Pro 18+512 有幾多提升呢
我諗除咗少兩GB同埋GPU跑分會輸之外,其他嘢會M4贏
iPad Pro嗰粒已經係4P6E
https://www.youtube.com/watch?v=MU1uEbqodJE
Max Tech執口水summrize
不過佢都收集咗幾個本身我唔知嘅point去進一步證明部M4係堅
佢邊度拎到一部番嚟
佢就係無
其實末代intel 應該keep邊個OS version 好啲
部部唔同考慮
但你嗰部2020無咩理由唔上Sequoia
黎緊新出Mac mini應該會買
依家用緊MBP13 2018,諗緊賣唔賣左佢好
絕對賣
T2+底板奇難雜症
蝶式KB計時炸彈
13"垃圾iGPU
下轉已經會無最新macOS
M1 iPad Pro 13’ 換新iPad mini 好唔好
我一開波升左15
開蓋後好似唔識著MON咁
要按個制有畫面,啲反應慢慢地
同埋我用deskin remote 返部Mac,佢會令到被remote果部機個resolutions改左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞