[夏天雨季西裝]西裝,皮鞋討論帖 (8)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
今日係browns拎左條chino褲,著左半個鐘食飯跌左d野落去,有d油漬,點先甩呢? 已經試過用牙刷點洗衣粉加水刷,冇用。

Chino? 唔係掉落洗衣機咩?

話唔可以機洗

做條唔洗得的Chino?

唔知到點解咁同我講

巴打用左咩布

dugdale 6528

去完油洗啦,我條Gurkha Shorts一樣布都係照機洗免煩

Chino? 唔係掉落洗衣機咩?

話唔可以機洗

唔知到點解咁同我講

巴打用左咩布

去完油洗啦,我條Gurkha Shorts一樣布都係照機洗免煩

記得手洗模式呀頂你!落咁多bar tag一陣洗到爛晒又拎黎要補

話唔可以機洗

唔知到點解咁同我講

巴打用左咩布

記得手洗模式呀頂你!落咁多bar tag一陣洗到爛晒又拎黎要補

女女無認知,褲已洗

唔知到點解咁同我講

巴打用左咩布

女女無認知,褲已洗

一陣d棗口斷鬼晒就好玩

唔知到點解咁同我講

巴打用左咩布

女女無認知,褲已洗

一陣d棗口斷鬼晒就好玩

有反轉落洗衣袋既

哩對靚過alden van last 啦
再者whiskey 色既alden 根本買唔到咁濟
t 記有哩對whiskey penny loafer 5k 多d ja

我都有呢對CJ 舊圖

巴打請問呢條褲係咩布黎?
幾好J

咪普通灰色flannel....一街都係啦 平至大陸布貴至史家寶都一定有既野黎架wo

訂呢d褲有冇推薦
Budget 1k一條左右夠唔夠

你搵蛋爺睇下幫唔幫到你 我果d建議唔係個個岩

我啱啱先比人話似大叔喎

我襯衫揀tie會比家母話老土 所以ok嘅

你對手工無乜要求就應該可以的。去剪1.2m(如果你六尺高,大肥佬就剪多幾角 ) VBC Flannel,三舊幾應該可落樓,七舊水造條褲應該唔少環頭環尾的裁縫鋪都肯接的。

環頭環尾姐係邊? 點睇美麗都d 包頭 ? 想bespoke呢條褲 蛋爺有乜推介

呢條係普通chino咋,有乜特別?
環頭環尾指舊的住宅區。
美麗都包頭做條褲應該都ok的,不過要堅持試身。

哩對靚過alden van last 啦
再者whiskey 色既alden 根本買唔到咁濟
t 記有哩對whiskey penny loafer 5k 多d ja

我都有呢對CJ 舊圖

巴打請問呢條褲係咩布黎?
幾好J

咪普通灰色flannel....一街都係啦 平至大陸布貴至史家寶都一定有既野黎架wo

訂呢d褲有冇推薦
Budget 1k一條左右夠唔夠

我啱啱先比人話似大叔喎

你對手工無乜要求就應該可以的。去剪1.2m(如果你六尺高,大肥佬就剪多幾角 ) VBC Flannel,三舊幾應該可落樓,七舊水造條褲應該唔少環頭環尾的裁縫鋪都肯接的。

環頭環尾姐係邊? 點睇美麗都d 包頭 ? 想bespoke呢條褲 蛋爺有乜推介

環頭環尾指舊的住宅區。

幅圖放大睇又好似有人字紋,係乜料呢?
好似呢條咁收唔收貨?
好似呢條咁收唔收貨?

2015年2月造,好似是$280,布就fox khaki,當時團購係250蚊,隻布勁縮,所以好似用咗1.5m布,埋單六百五左右。
好似呢條咁收唔收貨?

2015年2月造,好似是$280,布就fox khaki,當時團購係250蚊,隻布勁縮,所以好似用咗1.5m布,埋單六百五左右。

蛋爺介唔介意講下係邊度造?
好似呢條咁收唔收貨?

蛋爺介唔介意講下係邊度造?

石塘咀一間街鋪,不過依家好似加到330

唔知到點解咁同我講

巴打用左咩布

女女無認知,褲已洗

一陣d棗口斷鬼晒就好玩

我其實都唔明,D棗口本來的功用是加固個袋口/摺位,但其實咁易斷,有X用咩?真係流流地
好似呢條咁收唔收貨?

呢隻布係縮得好緊要,我原先買既布打算做兩條點知縮得太勁,做得一條,仲有成米布剩,唔知做咩好
好似呢條咁收唔收貨?

呢隻布係縮得好緊要,我原先買既布打算做兩條點知縮得太勁,做得一條,仲有成米布剩,唔知做咩好

Vest?
好似呢條咁收唔收貨?

我超瘦可以收購喎

巴打用左咩布

女女無認知,褲已洗

一陣d棗口斷鬼晒就好玩

我其實都唔明,D棗口本來的功用是加固個袋口/摺位,但其實咁易斷,有X用咩?真係流流地

棗口一開始係用黎加固,手洗模式反轉洗唔fing都仲叫可以,但掉落洗衣機鳩Fing就乜都死啦,尤其fing乾。就算裇衫鈕都有機會甩,莫講話棗口。

再者,依家比較high end既褲maker/裁縫鋪(例如Ambrossi)落咁多棗口,用黎show手工個意義肯定大過實際加固 唔通你以為班人做3roll2真係為擋風、做珠邊真係為加固咩。
好似呢條咁收唔收貨?

Vest?

短褲囉
好似呢條咁收唔收貨?

即係你會將塊布縮水先交比裁縫?
其他布好似fresco,frontier,LGB有冇依啲縮水問題
好似呢條咁收唔收貨?

即係你會將塊布縮水先交比裁縫?
其他布好似fresco,frontier,LGB有冇依啲縮水問題

乜布都好都要預縮架啦。幫唔幫你做埋就睇個師傅,有d好心機既,做之前幫你先浸一晚水、吹風扇最乾先再做,再好心機d既,落雨就一定唔會上樸,因為太潮濕時上樸會上得唔靚。

某d想快快手收錢交貨既咪理得你死囉,唔浸水既又有、打風上樸既又有,博你班友唔識睇呀。

巴打用左咩布

女女無認知,褲已洗

一陣d棗口斷鬼晒就好玩

棗口一開始係用黎加固,手洗模式反轉洗唔fing都仲叫可以,但掉落洗衣機鳩Fing就乜都死啦,尤其fing乾。就算裇衫鈕都有機會甩,莫講話棗口。

再者,依家比較high end既褲maker/裁縫鋪(例如Ambrossi)落咁多棗口,用黎show手工個意義肯定大過實際加固 唔通你以為班人做3roll2真係為擋風、做珠邊真係為加固咩。

我D恤衫係用普通模式機洗,好似未試過fing甩鈕,似乎關釘鈕嘅事多D。fing崩鈕就有發生過,Trochus鈕係幾易崩的,MOP係硬好多。

我啱啱先比人話似大叔喎

環頭環尾指舊的住宅區。

幅圖放大睇又好似有人字紋,係乜料呢?

佢話係"Japanese demin"囉。

女女無認知,褲已洗

一陣d棗口斷鬼晒就好玩

我D恤衫係用普通模式機洗,好似未試過fing甩鈕,似乎關釘鈕嘅事多D。fing崩鈕就有發生過,Trochus鈕係幾易崩的,MOP係硬好多。

有無fing乾先

女女無認知,褲已洗

一陣d棗口斷鬼晒就好玩

有無fing乾先

我個人經驗,我當年讀大學,一個人住乜都要自己黎,有時懶起上黎d恤衫掉落機洗,會fing乾埋。我果陣時d舊衫都無得邊件無甩過鈕。無論裁縫鋪定工場做既都有機會乜。

甩得多,依家識自己上鈕同打棗口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞