[夏天雨季西裝]西裝,皮鞋討論帖 (8)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
之前買左對george cleverly adrian uk7.5
買果著其實腳指尾位已經窄夾住會痛,諗住著多幾次就習慣然後唔痛, 但可能扁平足每次著都會好痛,然後就冇咩再著,我想問有冇方法可以將前掌腳趾尾位撐大佢?? 邊到可以搞或者點樣搞?

你訂造個扁平足鞋墊放入去仲實際,頂番起個足弓對腳會無咁闊

呢個Work,我就用3/4 Insole或Heel Pad頂一頂,撐起個踭同少少arch

但係好多人係打算日日著同一對皮鞋嘛,既然都係壽命短,就無謂買咁貴

又或者係對皮鞋冇興趣 純粹係買黎返工著

最後咪洗成千蚊效果同千色450蚊無分別囉 何苦

所以應該買千色450蚊嗰啲

都係架,你無心諗住upgrade,咁就求其算啦!

做野也好買野也好真係要睇purpose。如果對呢樣野、無興趣、無喜好、無心機、無諗法、無研究又無動力的話,咁就真係唔好浪費錢了。

入鞋坑也好、筆坑也好、錶也好,入得坑既朋友基本上都唔會買一件算數,買得一對就會繼續搵下一對,係有鋪癮的。我諗坑內大家既「下一對鞋」,都會想要比上一對更好、更靚、更舒服。

但是我希望大家亦都唔好諗錯,並不是話一對鞋、一套衫越貴,帶俾你既快樂就越多,一切量力而為,睇餸食飯。

實際上任何品牌任何價位都有值得推薦既鞋款,一步上頂呢個諗法係好不切實際的,一世留響地底亦令人覺得惋惜。

就如我一位玩鋼筆既筆友講過,「我覺得發現和學習的樂趣,要大於你花錢時候的快感才對,畢竟大家是在玩筆,而不是被筆玩。」

當你開始了解自己做緊乜、買緊乜、能力去到邊、點樣用有限既錢去達到果個筆直入面最好既效果,知道每一樣野既「價格」之餘選同時去了解佢既「價值」,呢d先係「愛好者」既樂趣,而唔係上黎問一千蚊、兩千蚊筆直買乜好,買完就算。

我當初會選擇寫野,係希望入面的內容可以俾坑外既人加深一下理解,俾更多人知點原來仲有咁多自己唔知既靚野。

當然有d人買西裝買鞋純粹係為左有型、要個look似似地就得,呢個同我地對工藝、品質既追求係兩種唔同既訴求。

當然,鞋同西裝有佢地既實用性同功能性,呢個亦都係我地同fashion 人有交集既地方,但出發既動機係唔同的。就好似人買車,Toyota同林寶既車響香港揸起上黎「功能性上」分別係唔大的,戴隻PP上手睇時間分分鐘仲無睇手機咁準添,然而點解d人仲要買?除左所謂既「身分象徵」,亦係一種對「美」同對「極限」既訴求。

如果不能理解的話,可以諗一諗自己有咩愛好,攝影也好、煮野也好,你為這項愛好付出左d乜、得到左d乜,咁大概你就會明點解有人會肯用3萬蚊買對鞋,仲要日常照著;點解有人咁執著鞋邊果少少寬度、延條上面有幾多針。

當然,如果無愛好或無同理心的話,就當我上面係廢嗡啦。

麻甩呢段講得高汁

講得好 但幫你改一改 唔係outlook係look
之前買左對george cleverly adrian uk7.5
買果著其實腳指尾位已經窄夾住會痛,諗住著多幾次就習慣然後唔痛, 但可能扁平足每次著都會好痛,然後就冇咩再著,我想問有冇方法可以將前掌腳趾尾位撐大佢?? 邊到可以搞或者點樣搞?

呢個Work,我就用3/4 Insole或Heel Pad頂一頂,撐起個踭同少少arch

但用insole/heel pad搞到個heel cup淺咗就會容易咗甩踭... 有時真係好難搞

btw訂造扁平足鞋墊有無邊間好介紹

又或者係對皮鞋冇興趣 純粹係買黎返工著

最後咪洗成千蚊效果同千色450蚊無分別囉 何苦

所以應該買千色450蚊嗰啲

都係架,你無心諗住upgrade,咁就求其算啦!

做野也好買野也好真係要睇purpose。如果對呢樣野、無興趣、無喜好、無心機、無諗法、無研究又無動力的話,咁就真係唔好浪費錢了。

入鞋坑也好、筆坑也好、錶也好,入得坑既朋友基本上都唔會買一件算數,買得一對就會繼續搵下一對,係有鋪癮的。我諗坑內大家既「下一對鞋」,都會想要比上一對更好、更靚、更舒服。

但是我希望大家亦都唔好諗錯,並不是話一對鞋、一套衫越貴,帶俾你既快樂就越多,一切量力而為,睇餸食飯。

實際上任何品牌任何價位都有值得推薦既鞋款,一步上頂呢個諗法係好不切實際的,一世留響地底亦令人覺得惋惜。

就如我一位玩鋼筆既筆友講過,「我覺得發現和學習的樂趣,要大於你花錢時候的快感才對,畢竟大家是在玩筆,而不是被筆玩。」

當你開始了解自己做緊乜、買緊乜、能力去到邊、點樣用有限既錢去達到果個筆直入面最好既效果,知道每一樣野既「價格」之餘選同時去了解佢既「價值」,呢d先係「愛好者」既樂趣,而唔係上黎問一千蚊、兩千蚊筆直買乜好,買完就算。

我當初會選擇寫野,係希望入面的內容可以俾坑外既人加深一下理解,俾更多人知點原來仲有咁多自己唔知既靚野。

當然有d人買西裝買鞋純粹係為左有型、要個look似似地就得,呢個同我地對工藝、品質既追求係兩種唔同既訴求。

當然,鞋同西裝有佢地既實用性同功能性,呢個亦都係我地同fashion 人有交集既地方,但出發既動機係唔同的。就好似人買車,Toyota同林寶既車響香港揸起上黎「功能性上」分別係唔大的,戴隻PP上手睇時間分分鐘仲無睇手機咁準添,然而點解d人仲要買?除左所謂既「身分象徵」,亦係一種對「美」同對「極限」既訴求。

如果不能理解的話,可以諗一諗自己有咩愛好,攝影也好、煮野也好,你為這項愛好付出左d乜、得到左d乜,咁大概你就會明點解有人會肯用3萬蚊買對鞋,仲要日常照著;點解有人咁執著鞋邊果少少寬度、延條上面有幾多針。

當然,如果無愛好或無同理心的話,就當我上面係廢嗡啦。

麻甩呢段講得高汁

講得好 但幫你改一改 唔係outlook係look

我想寫outfit其實,on99寫左outlook
1000 左右配黑/ 深藍色褲有咩推介

你想搵鞋定呔定皮帶定咩?

Sorry打少左,想搵鞋

皮鞋啦應該?
1k真係冇乜好推薦喎,不如加到2k啦

咁2k 皮鞋有咩推薦 希望唔係加多少少系列

有時我都唔知條數應該點計好
一對一千蚊的鞋,著兩三年,同一對三四千的鞋,著十幾年。我明白到讀緊書,剛出來工作一千幾百可能覺得都幾多,未必咁易拿得出。但有時我見佢地買電腦打機,又或換電話卻絕不手軟。甚至係買波鞋都爽手D。

一對好鞋都可以算係一項長線投資,又要型,又要慳,好多時都會出事的,反而仲嘥錢

十分同意👍🏻👍🏻👍🏻

但用insole/heel pad搞到個heel cup淺咗就會容易咗甩踭... 有時真係好難搞

實情係加咗扁平足鞋墊隨時個內踭位升高了,個鞋口個位食唔正,更容易甩。

我做鞋通常帶埋墊去比師傅研究,我D鞋後踭通常加兩分。

實情係加咗扁平足鞋墊隨時個內踭位升高了,個鞋口個位食唔正,更容易甩。

其實依家好似有種矽膠墊專門隊起個足弓,好似係🤔

姐係淨係中間,唔影響前後

邊度有?睇過都係得後墊或者全墊

邊度有?睇過都係得後墊或者全墊

你google pedag arch support 會見到有D專放係arch位的墊

我用的係硬膠來的
Support 好D

隊高足弓,個instep會高咗,買鞋時要留意

我用的係硬膠來的
Support 好D

我唔多需要其實,只不過扁平足客算多,多口問過所以知。我依家自用的鞋除左bespoke之外都無arch support,亦無用墊
BNIB Crockett & Jones Lowndes Double Monk Strap UK 8.5 Black Calf + insoles + Shoe Trees

BNIB Crockett & Jones Lowndes Double Monk Strap UK 8.5 Black Calf + insoles: $3750

BNIB Crockett & Jones Lowndes Double Monk Strap UK 8.5 Black Calf + insoles + Shoe Trees: $3900

Reason for sale: half a size too big

減價

有圖有得討論

有圖有得討論

放低張圖跟機

有圖有得討論

放低張圖跟機

跟機

有圖有得討論

放低張圖跟機

跟機

跟機

有圖有得討論

放低張圖跟機

跟機

跟機

見到影鞋相就諗起snow巴
好耐冇見佢上水

有圖有得討論

放低張圖跟機

跟機

跟機

見到影鞋相就諗起snow巴
好耐冇見佢上水

可能人地忙呢。
對Alden single monk入左手喇
今晚/聽日補圖

有圖有得討論

放低張圖跟機
巴打條褲小腿是否太窄
今晚/聽日補圖

今晚/聽日補圖

諗緊買alden定係edward green對single monk好
今晚/聽日補圖

落雨中,唔係著我對Alden NST Monk影下對比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞