[夏天雨季西裝]西裝,皮鞋討論帖 (8)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike

垃圾手機cam sor

可唔可以問下買左幾錢?

5.6k
係冇折嘅
下次會有

做咩唔搵哩到d 巴打同你去 btw 點解會5.6k 咁平
正價唔係6千幾咩

唔知點解呢對平
其他shell款,好似佢d loafer咁都係六千幾
可能係plain toe啦,冇左d hand sewn detail

就係奇怪
佢D boot款7千幾,鞋款6300-6700
做咩突然對MONK咁抵玩..

我對當Second先五千幾,鞋應該6900,5600抵喎

呢個價其實應該係Alden MSRP黎
佢地官網都係mark 710 USD

有圖有得討論

放低張圖跟機
巴打條褲小腿是否太窄

企係身就啱啱好 坐低係膝頭位會緊
下條會造好啲

好奇一問 最近先入黎呢個POST
成日見個POST入面影鞋D人會摺褲腳
係影鞋先摺 定 摺褲腳係D傳統黎

造褲時造埋個反腳
至於整定唔整應該係個人喜好多啲

正路最formal(講緊black tie/morning suit果種)係唔會有反腳的,唔單止係個人喜好問題。不過一般business formal/smart casual 野就可有可無。

反腳有個好處就係等個褲腳重d咁,條褲會drape得好睇d。

垃圾手機cam sor

可唔可以問下買左幾錢?

5.6k
係冇折嘅
下次會有

正呀喂

垃圾手機cam sor

可唔可以問下買左幾錢?

5.6k
係冇折嘅
下次會有

咁好似真係抵玩過EG好多

咁講,唔同性質既野黎既
巴打們 你地西褲通常着幾多次洗一次

咩質地先?羊毛既污糟左先洗架wo,好多時一年都未必需要洗一次
Alden Barrie last著us 5.5 carmina rain last應該著咩size?
Alden Barrie last著us 5.5 carmina rain last應該著咩size?

唔洗買,無你碼

唔洗買,無你碼

有圖有得討論

放低張圖跟機

跟機

跟機

跟機

跟機

唔洗買,無你碼

女裝就有
近排買左對新鞋返黎,除左打鞋頭鐵同埋鞋頭打臘,仲有咩功夫需要做?
近排買左對新鞋返黎,除左打鞋頭鐵同埋鞋頭打臘,仲有咩功夫需要做?

仲要著
第一次配應該去大華定貴族?
返工間唔時要著 想修身少少
Btw想問下大家d shoe cream會逐隻逐隻鞋配色定用neutral, thanks
Btw想問下大家d shoe cream會逐隻逐隻鞋配色定用neutral, thanks

Both

我會 要補色

Both

咁邊d會邊d唔會
見麻兜巴打話cordovan唔洗成日打蠟,想問下如果改用鹿骨會唔會好啲?同埋冇用過鹿骨經驗,自己動手搞會唔會出事?
見麻兜巴打話cordovan唔洗成日打蠟,想問下如果改用鹿骨會唔會好啲?同埋冇用過鹿骨經驗,自己動手搞會唔會出事?

麻兜

鹿骨係補油份為主,唔係成日用的,平時微濕希再刷已經夠

自己動手通常似我大力左花左咁囉

Both

咁邊d會邊d唔會

睇你想補色定留番d natural fading啦。我個人prefer用無色的,睇對鞋個色自然舊化係一種趣味。

麻兜

其實落少少cordovan咪算,好輕手就得。Cordovan咁鬼油,你乾佢都未乾啦,皮革呢家野係好襟玩的,唔好當馬屁股咁弱雞要下下呵住呵住。三幾年先保養一次係好平常的。

麻兜

其實落少少cordovan咪算,好輕手就得。Cordovan咁鬼油,你乾佢都未乾啦,皮革呢家野係好襟玩的,唔好當馬屁股咁弱雞要下下呵住呵住。三幾年先保養一次係好平常的。

Sorrysorry,手快快打錯左冇發現
我識打個甩字嫁...
明白晒,聽完後會放心著用,但最怕會踢花,唔知點解我好似好易刮到對鞋

麻兜

我識打個甩字嫁...
明白晒,聽完後會放心著用,但最怕會踢花,唔知點解我好似好易刮到對鞋

Cordovan cream,我打漏左個cream字

麻兜

我識打個甩字嫁...

Btw 我對cordovan loafers已經花晒
但當佢係日常使用痕跡其實無野
我d鋼筆上面都好多毛痕
但如果你唔係要拎去賣
其實自己都唔會介意
甚至自己都未必留意到花左

放心著啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞