[夏天雨季西裝]西裝,皮鞋討論帖 (8)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
Vass old English II 係semi- brogue 唔係full brogue, 自膠
不過brogueing的country origin係一樣的。

Brogue shoe 原來係causal shoe, 今日真係學到嘢!
點解每個西裝post都係嘈交多過討論

我係討論㗎

我係討論㗎

我都係討論架
Vass old English II 係semi- brogue 唔係full brogue, 自膠
不過brogueing的country origin係一樣的。

Brogue shoe 原來係causal shoe, 今日真係學到嘢!

Brogue shoes你唔係classified 去dress shoes下化?你見有咩formal場合dress cife係suggest你brogues shoes架?咪玩啦。

我係討論㗎

我都係討論架

你兩個熟嘅可能覺得冇野
係我眼中似嘈交多啲

Brogue shoes你唔係classified 去dress shoes下化?你見有咩formal場合dress code係suggest你brogues shoes架?咪玩啦。

錯字自膠

Cap-toe oxfords 、whole cut oxfords 呢d就叫dress shoes,quarter brogue都勉勉強強可以。

咪同我講番得工就叫dress shoes,好多人番銀行著penny loafers,咁loafers係dress shoes定casual shoes?

我係討論㗎

我都係討論架

你兩個熟嘅可能覺得冇野
係我眼中似嘈交多啲

咁...我都無辦法

我係討論㗎

我都係討論架

你兩個熟嘅可能覺得冇野
係我眼中似嘈交多啲

咁...我都無辦法

呢種相愛相殺都活化左氣氛,幾好

講起對Joe Works要起蠟打過,咁點好

同埋有邊間整鞋做到只撐大Toebox,Ugolini臨時臨急撐左一日都係唔太得

咁你鞋頭有無用深色D嘅蠟,例如黑色先?

有啊
我本身對鞋係beech nuts色
已經用dark brown蠟

有無圖望下呀巴打

係囉,上個圖望下好喎

我用cj盒dark brown wax
一開始個幾層用saphir mirror gloss打底

幾好呀,想再深D就照麻甩講用再深色的蠟囉!Navy,綠,甚至紅都得架,當然效果有點不同

紅色的效果我估應該會似chestnuts
但係藍色同綠色 ...

最簡單試吓用黑色
C&J benchgrade vs Church's custom grade 全黑oxford 來講 大家會點簡

差唔多
鞋面睇彩數 sole我覺得Churchs好着啲
利申 兩對都着緊

我係討論㗎

我都係討論架

你兩個熟嘅可能覺得冇野
係我眼中似嘈交多啲

咁...我都無辦法

呢種相愛相殺都活化左氣氛,幾好

講起對Joe Works要起蠟打過,咁點好

同埋有邊間整鞋做到只撐大Toebox,Ugolini臨時臨急撐左一日都係唔太得

你拎黎我幫你搞好過啦
C&J benchgrade vs Church's custom grade 全黑oxford 來講 大家會點簡

有冇考慮過C&J handgrade?
我自己有對benchgrade,又係black oxford。老老實實唔會話太正太特別,不過可能係因為我同EG比較
咁一分錢 一分貨嘅,冇辦法。
Church's 就冇着開,比唔到咩意見

無budget上handgrade

唔好講七八年前,淨講呢三四年普遍各牌子都加左唔少價

300-400£價位仲有無其他推薦?

Carmina ?唔洗gbp300.

或者比多少少Enzo bonafe 或者Vass!

TBH我個人會prefer cj多過enzo同vass

Carmina上網買等於試手風
Enzo同vass根本就係唔同野

Vass個底睇巴打你舊文好似超級正,CJ同Vass個底比較會點?

Vass個皮底超實淨,應該襟D

襟、實淨,但睇落就粗糙左d囉。

我個人意見黎講,買一對dress shoes我唔會預佢睇落咁粗獷,著出黎個效果對我黎講大於工藝同襟用。

當然如果你想要又細緻又要fully handmade,咁就加筆直啦。

呢個同個人口味有關係,我自己就唔覺single sole好粗獷,係無日本仔D鞋咁幼細,甚至英國D機製都可能幼細D。但普通一對old English ii, 我覺得平衡幾好。因為鞋款本身的country origin.

同意蛋爺既評價 幾中肯

Vass個底睇巴打你舊文好似超級正,CJ同Vass個底比較會點?

我個人意見黎講,買一對dress shoes我唔會預佢睇落咁粗獷,著出黎個效果對我黎講大於工藝同襟用。

當然如果你想要又細緻又要fully handmade,咁就加筆直啦。

呢個同個人口味有關係,我自己就唔覺single sole好粗獷,係無日本仔D鞋咁幼細,甚至英國D機製都可能幼細D。但普通一對old English ii, 我覺得平衡幾好。因為鞋款本身的country origin.

同意蛋爺既評價 幾中肯

同意蛋爺既評價 幾中肯

楦平唔平衡係一回事、設計平唔平衡另一回事,但呢d野唔係好關個做工事。哪怕係真係一對dress shoes,black whole cut oxfords,vass既粗邊同粗糙既手工一樣會令對鞋睇落粗獷左。

呢個亦都係點解有d鞋廠寧可犧牲縫線強度用四股線去縫外底、挖坑埋線唔俾人睇到縫線、條邊盡量做窄既原因。就係要令對鞋睇落dressy d、細膩d,感覺做工精細d。

我不否定vass既耐用同全手縫既價值,實際上佢地應該算唯一一間呢個價做全手縫既廠,邊意十足。但無論點都好,佢地既finishing在我眼中係很不適合dress shoes的,而country shoes/casual shoes就做得好岩feel。

鞋唔係我既圖就我影既,鞋主同一人。雖然拎vass同bespoke比好唔公平,但為左令件事明顯d所以拎出黎比較。唔知你地get 唔get到我所講既感覺上既分別,get唔到就算數。

同意蛋爺既評價 幾中肯

楦平唔平衡係一回事、設計平唔平衡另一回事,但呢d野唔係好關個做工事。哪怕係真係一對dress shoes,black whole cut oxfords,vass既粗邊同粗糙既手工一樣會令對鞋睇落粗獷左。

呢個亦都係點解有d鞋廠寧可犧牲縫線強度用四股線去縫外底、挖坑埋線唔俾人睇到縫線、條邊盡量做窄既原因。就係要令對鞋睇落dressy d、細膩d,感覺做工精細d。

我不否定vass既耐用同全手縫既價值,實際上佢地應該算唯一一間呢個價做全手縫既廠,意十足。但無論點都好,佢地既finishing在我眼中係很不適合dress shoes的,而country shoes/casual shoes就做得好岩feel。

鞋唔係我既圖就我影既,鞋主同一人。雖然拎vass同bespoke比好唔公平,但為左令件事明顯d所以拎出黎比較。唔知你地get 唔get到我所講既感覺上既分別,get唔到就算數。

錯字

再借埋網上既圖,vass鞋邊既finishing係上面咁既,而CJ則係下面咁。

已經唔關個款本身事而係個finishing直接影響左成對鞋個feel。
BNIB Crockett & Jones Lowndes Double Monk Strap UK 8.5 Black Calf + insoles + Shoe Trees

BNIB Crockett & Jones Lowndes Double Monk Strap UK 8.5 Black Calf + insoles: $3900

BNIB Crockett & Jones Lowndes Double Monk Strap UK 8.5 Black Calf + insoles + Shoe Trees: $4150

Reason for sale: half a size too big

同意蛋爺既評價 幾中肯

我不否定vass既耐用同全手縫既價值,實際上佢地應該算唯一一間呢個價做全手縫既廠,邊意十足。但無論點都好,佢地既finishing在我眼中係很不適合dress shoes的,而country shoes/casual shoes就做得好岩feel。

1000 左右配黑/ 深藍色褲有咩推介

你想搵鞋定呔定皮帶定咩?

Sorry打少左,想搵鞋

皮鞋啦應該?
1k真係冇乜好推薦喎,不如加到2k啦

皮鞋啦應該?

咁2k 皮鞋有咩推薦 希望唔係加多少少系列

皮鞋啦應該?

Meermin/loake/yanko/Carlos santos/Berwick

皮鞋啦應該?

有時我都唔知條數應該點計好
一對一千蚊的鞋,著兩三年,同一對三四千的鞋,著十幾年。我明白到讀緊書,剛出來工作一千幾百可能覺得都幾多,未必咁易拿得出。但有時我見佢地買電腦打機,又或換電話卻絕不手軟。甚至係買波鞋都爽手D。

一對好鞋都可以算係一項長線投資,又要型,又要慳,好多時都會出事的,反而仲嘥錢

皮鞋啦應該?

有時我都唔知條數應該點計好
一對一千蚊的鞋,著兩三年,同一對三四千的鞋,著十幾年。我明白到讀緊書,剛出來工作一千幾百可能覺得都幾多,未必咁易拿得出。但有時我見佢地買電腦打機,又或換電話卻絕不手軟。甚至係買波鞋都爽手D。

一對好鞋都可以算係一項長線投資,又要型,又要慳,好多時都會出事的,反而仲嘥錢

但係好多人係打算日日著同一對皮鞋嘛,既然都係壽命短,就無謂買咁貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞