[夏天雨季西裝]西裝,皮鞋討論帖 (8)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike

有圖有討論,四年幾五年既G&G,當年買番黎包埋lasted shoe trees 先400鎊

我也來跟機,但我完全唔記得幾錢

好似太長

條褲?
都係㗎,不想cut咗條鎖鏈腳,所以求其摺起就算

有圖有討論,四年幾五年既G&G,當年買番黎包埋lasted shoe trees 先400鎊

好似太長

條褲?

拎去NW works改囉,佢地有機呀

好似太長

條褲?

我反而係叫師傅改到無左鎖鏈腳

好似太長

條褲?

我知邊度有機,我朋友舖頭都有,只是懶得拿去改

好似太長

條褲?

我知邊度有機,我朋友舖頭都有,只是懶得拿去改

懶鬼

想問下點解d摺痕可以咁工整

摺位唔岩腳仲買咪盞攞苦黎辛 岩腳就齊架啦,買鞋唔係單單睇長寬腳背咁少野的

摺位唔岩腳仲買咪盞攞苦黎辛 岩腳就齊架啦,買鞋唔係單單睇長寬腳背咁少野的

Btw,成鞋黎講呢對gg算好fit我對腳,但如要講perfect fit,應該係咁的:

Stefan Ravnanger對Marquess

jctong對Clematis

我對Bolero

呢幾對都係實際落地行、好天著、落雨又著既鞋,並唔係笠對新鞋扮下野。假如vamp位fitting做得好,摺痕就會齊、起伏細,同時皮又夠油夠靚的話,winkles就會少。加埋就會令d摺痕好唔明顯。

當然,成鞋要fit到咁,你無番咁上下好彩都搵唔到,所以我唔建議大家用呢個標準去judge人地d rtw,好無謂。就連bespoke都要人夾人,未必個個做到。

但實質上,幾近睇唔到摺痕既鞋係存在的。

Btw,成鞋黎講呢對gg算好fit我對腳,但如要講perfect fit,應該係咁的:

Stefan Ravnanger對Marquess

jctong對Clematis

我對Bolero

呢幾對都係實際落地行、好天著、落雨又著既鞋,並唔係笠對新鞋扮下野。假如vamp位fitting做得好,摺痕就會齊、起伏細,同時皮又夠油夠靚的話,winkles就會少。加埋就會令d摺痕好唔明顯。

當然,成鞋要fit到咁,你無番咁上下好彩都搵唔到,所以我唔建議大家用呢個標準去judge人地d rtw,好無謂。就連bespoke都要人夾人,未必個個做到。

但實質上,幾近睇唔到摺痕既鞋係存在的。

其實Mark cho 對Fukuda 同dkyu對marquess呢個位都做得好靚,mark 果對實物我見過一次,fit得好好,但搵唔到圖。

dkyu果對就我就只有睇過圖,但感覺比佢對Cleverley bespoke 同Fukuda 岩fit好多。

真係就算同一個師傅,唔同人都可能出黎效果唔一樣,真心人夾人...
俾多張jctong對野既俯瞰角度你地參考下。我影的所以手機入面即刻就有例子
俾多張jctong對野既俯瞰角度你地參考下。我影的所以手機入面即刻就有例子

著完幾乎冇摺痕
巴打造過bespoke
可唔可以講下fitting既感覺係點 點先知對鞋係best fit
我幾對鞋 唔同last都有條大摺痕...
唔知係唔係試鞋過程有問題
本身新一季有對c&j double monk hand grade想入 但係佢淨係london shop先有得買,冇得order番尼
本身新一季有對c&j double monk hand grade想入 但係佢淨係london shop先有得買,冇得order番尼

好似可以mail order 好似係

好似可以mail order 好似係

可以Mail Order
頹爆星期一

今日襯牛
頹爆星期一

跟機頹
頹爆星期一

呢對咩chukka
頹爆星期一

呢對咩chukka

頹爆星期一

呢對咩chukka

頹爆星期一

跟機頹

巴打著咩size? 好似咁細對嘅?

今日襯牛

gd
頹爆星期一

跟機頹

巴打著咩size? 好似咁細對嘅?

放低張圖跟機
巴打條褲小腿是否太窄

企係身就啱啱好 坐低係膝頭位會緊
下條會造好啲

好奇一問 最近先入黎呢個POST
成日見個POST入面影鞋D人會摺褲腳
係影鞋先摺 定 摺褲腳係D傳統黎

造褲時造埋個反腳
至於整定唔整應該係個人喜好多啲

正路最formal(講緊black tie/morning suit果種)係唔會有反腳的,唔單止係個人喜好問題。不過一般business formal/smart casual 野就可有可無。

反腳有個好處就係等個褲腳重d咁,條褲會drape得好睇d。

學到野

如果想條chino 加反腳 幾多吋 好? 同埋係咪普通改褲姨姨都做到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞