脂肪肝應該食乜好

387 回覆
10 Like 74 Dislike
唔食煙,飲酒就可能一年一兩次左右可能就係食得太多澱粉

出面食野太多油鹽味精化學品
同埋好容易唔小心食多咗
自己煮控制份量+清清地係最有效
67…我以為要50左右先會有
無第二個方法,得兩樣野做:

1.唔食內臟、海鮮
2.做運動

利申:曾經肝酵素去到幾百,而家KEEP係50左右
真係唔驗身,唔知有咁多問題
多謝分享
咁我想問下如果係食早餐午餐
唔食晚餐係咪都做到呢個效果
本身慣咗要食早餐(胃痛)
反而晚餐唔食都無乜所謂
但早餐有啲困難嘅係難以攝取大量嘅菜
如果講緊雞扒烚蛋早餐係咪都無乜問題
我都一日一杯
巴打去邊間做
我40中
肥底矮撚
人係唔洗食咁多菜 照食肉ok 啦
168唔係證實左無用咩
我求其揀咗間最多百佳禮券回贈嗰間
你睇真啲報告啦
減肥嚟講
飲食 > 有氧=hiit > 重訓
近年對風氣唔知係咪比pt減得腦多 一講減脂啲人就講乜增肌增加代謝去減脂
重訓減唔到肥
難怪Gym房有班師兄都係有肚腩
仲有人認為卡樂b嗰隻cereal係健康
sup 你老豆咩,食返健康少少,每日快步行半粒鐘啦
依家美國有隻藥係專醫脂肪肝並且已經上市
但香港未有 同價錢都好貴
名?
Rezdiffra(resmetirom)藥物,用於治療患有中度至晚期肝纖維化的成人非酒精性脂肪性肝炎(non-alcoholic steatohepatitis, NASH),並建議應搭配飲食與運動。過去沒有可以直接治療NASH的藥物,Rezdiffra是史上第一款,為NASH患者提供飲食、運動以外的治療選擇。

根據美國FDA發布之新聞稿,Rezdiffra為甲狀腺激素受體(thyroid hormone receptor)的部分活化劑;Rezdiffra在肝臟中活化此受體,可減少肝臟脂肪累積。

Rezdiffra的安全性和有效性是根據一項為期54個月的隨機、雙盲安慰劑對照試驗。參加試驗的患者需要接受肝臟切片,證明具有NASH引起之發炎並伴隨中重度肝纖維化。該試驗共收案888人,隨機分配到以下三組:安慰劑(294名受試者)、80毫克Rezdiffra(298名受試者)及100毫克Rezdiffra(296名受試者);每天服用一次藥物,搭配健康飲食及運動諮詢。

研究進行12個月時,病人的肝臟切片顯示,接受Rezdiffra治療的受試者,NASH得到緩解或肝纖維化改善的比例均較安慰劑組高。其中,NASH獲得緩解且肝纖維化未再惡化的比率,80毫克組為26%~27%,100毫克組為24%~36%,安慰劑組則是9%至13%。此外,肝纖維化改善且NASH未惡化之比率,80毫克組為23%,100毫克組為24%~28%,安慰劑組則是13%~15%。

Rezdiffra最常見的副作用包括腹瀉和噁心。其他注意事項包括:失代償性肝硬化患者應避免使用;與某些藥物(特別是用於降低膽固醇的statin藥物)同時使用時,可能會導致潛在的顯著藥物交互作用。

目前還有許多針對脂肪肝之藥物臨床試驗中,例如一款降脂肪肝藥物efinopegdutide第二期臨床實驗也發現,較FDA已核准的「瘦瘦針」semaglutide有更優異的效果。實驗共有145名受試者,使用efinopegdutide能使脂肪肝下降70%,體重減少8%。目前此藥還在做第二期臨床試驗。

由於新藥要進入國內市場還得通過藥證的審查程序,要用在國人身上可能還得再等等。事實上,無論藥物如何發展,飲食控制與規律運動仍舊是消脂保肝不變的關鍵,只要有恆心毅力加上想要更健康的動機,不靠藥物也可以逆轉脂肪肝。
Rezdiffra(resmetirom)
一個月3皮你會唔會買
我就食唔起
係,總之隔16個鐘比身體消下脂就得。揀早餐原因係因為晚餐預你係同家人朋友聚會多,唔好比飲食習慣影響到自己生活品質啫

菜係幫助消化,唔一定嘅⋯ 有見過有人suggest 雞蛋+牛油果做早餐。不過呢,千其唔好掂麵包,麥包都唔好。麥係有證實比飯更肥
好多人健身唔健腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞