脂肪肝應該食乜好

387 回覆
10 Like 74 Dislike
coke zero 得唔得?
多一公斤lean muscle mass可以提高幾多TDEE?
運動 戒口我都有mild脂肪肝
早兩年瘦過冇左 而家肥返又有返
戒糖,特別係果糖,戒酒,特別係啤酒
飲多啲水,少食鹹野,因為身體唔夠水或者太多鈉會將葡萄糖轉成果糖,所以就算你唔食果糖都會製造到果糖,然之後轉化成脂肪,然後積聚喺內臟
但而家飲純牛奶都話 脂肪太多美國建議係飲低脂/脫脂牛奶飲品
牛奶唔洗飲
出面餐廳點會咁好死用豬油呢啲又天然又貴嘅嘢呀間間都係用一桶桶最cheap嘅植物油
蛋白質
食維他命C,E, 天然食物都得,抗氧化
,仲有不飽和脂肪酸
運動 肌肉訓練 + 低脂蛋白質
豬油有大量飽和脂肪
種子油大量不飽和脂肪 omega3:6 比例大約1: 5~10(人體最合適比例係1:1~1.5)
太多omega6會令身體慢性發炎,加上高溫煉制會變形轉左去做反式脂肪(好似係)
基本上得牛油果油可以用,其餘都可免則免
認真問,可以點甩
首先你要有決心,係好撚有決心去改變自己同生活習慣,你當好似信撚咗耶穌個mode咁上下

實行168斷食,最簡單係skip早餐,剩食午餐同晚餐⋯ 個原理係身體要用12個鐘去消化前一餐黎提供養份比身體,之後消晒啲食物,就會借用脂肪黎提供能量比身體維持運作,過程中可以快速消脂,包括內臟脂肪。

餐興餐之間乜都唔可以食,只可以飲水、綠茶、齋啡、汽泡水。

食嗰兩餐,澱粉質類食物減得就減,要無糖;因為呢兩樣野係體脂來源。其他食物冇限制,有咁飽食咁飽,要享受嗰餐,唔洗太清淡。食野有先後次序,要食菜先,大量嘅菜,你當至少一碗滿;跟住係肉類,最後先澱粉,如此身體吸引澱粉嘅量都會少咗。食物真係要選擇嘅話,蛋同牛油果係你嘅最好朋友。記撚住:澱粉、任何糖(帶纖維生果唔計)、植物油(olive and avocado oil唔計),全部都係垃圾。

覺得太多野記,記住呢個口訣啦

「無糖減碳、一日兩餐」

另外做運動都幫到啲,但係要做帶氧,每日做啲令自己氣喘嘅運動30分鐘,會幫到你消下卡同埋個人精神啲。但運動唔係最key,最key一定係飲食。

講返自己,最難唔係戒早餐同戒澱粉,呢兩樣野真係好快適應。你唔好聽啲人鳩up話唔食早餐唔食飯會有害點點點,叫佢地拎啲臨床實驗證據出黎囉。反之斷食同戒澱真係有好多臨床證實係醫到三高。講到呢個點班on9仔會收晒皮。最難戒係糖。唔撚洗溝女咩,唔撚洗social咩,朋友生日唔撚食蛋榚咩,去日本唔撚食甜品咩。我會食少啲,下餐再自己調節返cut澱粉,甚至做運動時跑多2km去消走多啲糖,make sure唔好比佢地累積響個肝度。

嗱我就自己用自己身體做咗實驗,當初醫生本身乜都冇講剩係print張衞生處建議同埋開d肝藥比我。但我覆診嘅時候醫生都驚訝話可以由中度一野跌返去正當水平,都讚嘆我個方法同埋認同個做法。只係肝纖維化真係之先脂肪肝留落黎個問題,保持住個體脂,會慢慢變返一個正常肝。

以上係我個例子,未必啱你。但試咗先囉,好過座響度鳩食藥又唔知點算,等下等下個硬已肝你個人生就玩撚完。

一齊努力保持身體健康啦
覆咗樓上,真係我座定定用咗15分鐘打段字出黎架,希望幫到大家,我都係過來人
樓主減肥都唔識減
樓主幾歲
肝嘅狀況同你一樣都係中度脂肪肝,所以我都想幫得一個得一個,唔好放棄
你應該問唔好食咩
晚餐晚晚煎鵝肝,食三個月攪掂
我自己三高都係跟呢套做 減左幾十磅 三高問題又改善晒,不過依家放肆番會食下甜品,因為我覺得其實食乜都得,主要係量既問題,所有野都係
想問下樓豬幾碎
戒口啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞