脂肪肝應該食乜好

387 回覆
10 Like 74 Dislike
出街既調味真係夠膽為好食而咩都重味同用豬油,自己煮喇
黎青龍好似話減果糖
如果黎教授博士仲有喺港怡掛牌本來想book佢
佢真係好有料
吃烚菜令脂肪肝惡化2大原因
楊乃彬醫生表示,不健康地減肥,譬如過度節食、蛋白質攝取量嚴重不足,也有機會加劇脂肪肝症狀。

1. 蛋白質攝取量不足

影響1:肝臟分解及代謝脂肪均需要蛋白質,如果蛋白質不足,肝臟內的脂肪則無法運送出去,最終形成脂肪肝。
影響2:蛋白質是增加骨骼肌的重要來源,而骨骼肌是對抗胰島素抗性,緩解脂肪肝的重要成分,因此如飲食缺乏蛋白質,亦有機會令脂肪肝惡化。
2. 熱量攝取量不足

影響:長期進食白烚蔬菜為主,會令身體無法獲得所需能量。脂肪會快速被分解,並產生大量脂肪酸進入肝臟作長時間停留,容易引發脂肪肝。
睇返啲舊post原來黎教授講過

散步の年
博士講得好好減肥最簡單就係減食
搞咁多花臣都冇柒用
卡路里赤字一定瘦到
肝硬化埋
依家每日一包鈣思寶高蛋白質版開cereal當早餐
做完運動再飲一包
代糖都會一樣會有insulin問題, 令肝儲存更多脂肪, 所以最好都戒左佢.
Cereal 食得多都瀨嘢
屌咁做人仲有咩意義
飲蘋果醋
x2 , 要有機個隻,日撚日飲
唔係食咩好
係唔食咩好
BMI正常個脂肪肝

咁你都幾大鑊
應該嚴重缺乏肌肉
日本叫呢類做綿花糖人
猝死常客
試下低醣飲食,戒精緻澱粉,用粗糧去代替。盡量食原形食物,戒奶茶、奶啡同有糖飲品。
食卡士蘭
其實成日唔明 點解茶飲得奶飲得 但奶茶就唔飲得?
假設唔落糖加脫脂奶 係咪就飲得?
奶茶都有壞脂肪?仲諗唔好煎炸嘢
其實飲返純牛奶就最好,不過有班人話飲牛奶多會增加患癌風險,自己諗啦 出面街啲奶茶,好多時用奶精/植脂奶沖,其實好撚高糖份。你拎罐三花淡奶/黑白奶望吓就知。

我自己經驗,食返最原形 最少加工 成份最純嘅嘢最好
用豬油有咩問題,肯定好過花生油,芥花油呢d
fda話佢生產環境ok, 冇提功效
早睡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞