運動員薪酬|蔡俊彥爆運動員出國比賽須自費機票、酒店 扣除支出全年僅3萬幾蚊「零用錢」 一日後清空帖文

398 回覆
264 Like 8 Dislike
佢每月有4萬
佢同張家朗一樣人工
又話敢言
個個國家啲運動員都係咁
無 3萬蚊扣曬食 住 教練 醫療 車費 基本上完全唔夠俾
但係都完全唔影響"7千蚊唔能夠提供本港運動員提供一 個財政安穩的環境" 呢個事實
咁你想講咩?
平時淨係練劍,個人32強入唔到16強都冇,仲想有人養做運動員包發達咩,張家朗全身名牌又冇人講
踩單車可以送下石油氣
劍擊做乜parttime 好
不如睇下意大利啲人幾多個係全職運動員先9up
想問你覺得比幾錢先岩?就咁計資助一個冇成績既人一個月已經講緊4萬up。
做<愛國議員> 最好賺.
世界排20都比你講到無料做唔到第一全部都係垃圾
呀白痴仔話人9UP之前 你不如了解下點解香港有呢個全職運動員資助既政策先啦
成撚日都有班盲毛係度講外國點點點
政策唔一樣 社會環境唔一樣 經濟環境唔一樣 咁都好比較?
啲牌係天跌落嚟? 石頭爆出嚟?
百痴仔自己話埋自己
你都識講係資助
要其他駛費唔該就自己搞掂啦
冇獎冇剩憑咩要人比錢呀CCTOY
返去問你阿媽攞啦
689 上連登?
其實係啱。運動本身就係自己業餘得閒去玩(除咗有市場果啲職業運動)。政府可以比少少幫助但一定唔應該用納稅人啲錢去養運動員(有冇牌都好)。係啲on9國家先會圈養運動員,攞幾多金牌都多鳩餘,啲人民依然係十幾億戴深度近視眼鏡嘅東亞病夫
洩露(看似)機密

惡意清洗社交媒體內用,意圖銷毀罪證

煽動意圖發文
禁?滅埋人都似
我唔明點解冇排名冇獎牌
仲想要人出多啲糧

好似返工咁,冇學歷冇表現,然後話想要高人工啲

冇運動天份就唔好做運動員
係咪低過最低工資
第一受資助既全職運動員唔係完全無成績 佢都係要達到某D條件下先做到"受資助既全職運動員"

第二 我唔知點解你要等登扣曬D 食住教練 咁計 養一個人同養一班人係完全唔同計法 我無數據知道每項運動既教練 或者唔同支出既差別係幾多 所以我都係比較prefer 而家呢個模式
至於你話加幾多 我個人意見就係起碼同法定最低工資有競爭力 起碼作為普通既家長 願意俾自己既小朋友去做運動員而唔係剩係 中產階級既家庭先支持得到 so may be 1.1 ~1.2萬?
個牌用錢就買到返黎?
出多啲糧佢會運動好啲?
GOOGLE下好難?
連個政策係咩都唔知學人批評個政策 白痴仔
我覺得25歲係個分水嶺
好多運動員都pt讀大學 可以轉行繼續事業
冇讀既又可以考紀律部隊 基本上都任揀咁制
追完夢之後既路都好好行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞