運動員薪酬|蔡俊彥爆運動員出國比賽須自費機票、酒店 扣除支出全年僅3萬幾蚊「零用錢」 一日後清空帖文

398 回覆
264 Like 8 Dislike
攞$7000的運動員,應該等於私人公司暑期工的水平。唔算多,但包食宿的話,又唔可以話少。

運動能力/排名上升左,可以去到4萬幾1個月,都叫經理級啦。
個班幫運動員係咁爭取既人會啞撚哂
香港:俾你全職做運動員包食包住,啲人話三餐喺體院食係叫做慘
然後大家就話佢哋應該加人工,俾多啲待遇
有成績嘅話加人工好合理,冇成績嘅仲加?
點解你同我一樣?
韓國d idol未出道0收入 就算出咗道都要還債比公司 咁你要追夢無得同普通打份工比喎
推! 睇唔到聽唔到見唔到 cc toy呀叻上身
最慘係資助好難恆量 又唔可以結果論 有贏先比錢
但係齋打工咁做運動員又冇成績既 又好難比咁多資助供佢成個運動員生涯
7千蚊就算加一倍都唔叫高人工掛?
7千蚊但短工時
咁都唔高?
終於有總會啲人出嚟講嘢
話冇比賽冇得攞經驗嗰班人,外國真係有好幾個運動員冇打過青年賽,第一個成人國際賽就已經攞獎牌
同埋而家又唔係冇得加人工,你有成績咪有得加咁都要屌
同埋其實留喺$7000嗰位要幾耐啫?睇返高佢一級嘅可以參加亞運同埋亞錦,即係本地排名已經升上前四(硬性規定嚟)
咁升咗上前四,即係有資助唔使自費出去打比賽啦。
除咗啱啱入行慢慢一步一步上去嘅後生仔之外,廿幾三十歲仲係攞緊$7000嗰啲,我諗好極有限。
杜拜 汶萊
Ryan直播到而家都下下爆肚得唔得架
睇個款係入viu
條路係你自己揀
仆街唔好喊
加上冇人逼你做運動員
你覺得人工低咪唔好做出嚟打工囉
只係一剎那光輝嘅出名 之後就冇人理呢個運動
總會啲人就月入十萬
又係你ryan
咁搶口下次唔俾佢出賽
仲低過拎綜援
Edan
只能說 有個有錢爸爸真好
香港排前四就唔洗
果份表都唔係佢嘅
自己誤導人柒左
就del post
到比人踢爆有番part time幫補收入去維持運動員生涯
又會有人講 '得閒番part time不如練好你d劍先'
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞