運動員薪酬|蔡俊彥爆運動員出國比賽須自費機票、酒店 扣除支出全年僅3萬幾蚊「零用錢」 一日後清空帖文

398 回覆
264 Like 8 Dislike
cctoy 最適合支那嘅舉國體制,最好所有野都係政府包晒就最好。

而家政府見連黃絲都讚成用公帑資助運動員,可以順便一次過統戰埋,實現黃藍大和解
中國 由你老母送你去訓練嗰日開始
生老病死全包
呢啲應該係志在參與啦有啲似係本身喺外國住/讀書,有啲我諗有錢咪當去旅行同見識下掛,因為劍擊比賽算係無分級,呢啲分站一站可以有成二三百人參加,唔會個個都高水平,但啲一線高手同樣參加呢堆比賽,咁其實只要課金就可以同高手同場比賽都抵呀
又俾港共搵漂亮藉口加稅
志在參與啩入到正賽已經算好。正賽係64個人打,世界排名頭16可以直入
其他先打5/6人嘅pool小組循環賽,你會打哂同組5個選手,計得失劍,最高嗰16個可以直入第二日嘅正賽。其他嗰啲由T256/128開始打外圍賽,打到最後T64贏嘅32個可以入第二日嘅正賽。
其實唔易入㗎有啲可以一次都冇入過,一兩年入一兩次蔡生自從跌出頭16,每個比賽都入到正賽,但其他男花可能一季8個比賽入3-4次咁。
嗰個收7000嘅,有幾多入到正賽好多小組賽贏1場/0場就連外圍賽都冇資格。
幸福係無價嘅
其實再演變落去就係舉國體制,當個個都做全職,咁無理由阿豬阿狗都話自己係運動員,於是就提高門檻,設立制度,唔合格嘅就要走,畀啲合資格嘅人上位。

由於收得政府錢,咁就會有人覺得同公務員睇齊,即係跟每年嘅薪酬作調整,由於係用公帑,咁就唔可以秘撈。

到退休後就出任其他公務員職位...

如果真係舉國體制,咁係咪完全唔可以離開體院而家已經話因為唔夠錢,所以三餐要食體院,(其實食體院有咩問題,人哋個canteen開嚟托?)無社交,無得出街食飯,唔俾佢哋離開體院佢哋制唔制先

據我所知,體院好似會因為你本地排名唔係範圍內而踢人走
朱門酒肉臭
都唔合理
應該話,如果係舉國體制,基本上當返工,一定要set 啲 condition,例如訓練時數,排名等等。當係政府工咁要有code of conduct。

其實我都唔明,餐餐喺體院食有咩問題?唔係免費咩?就算唔係免費,都應該職員價。
但起碼叫做有民間支持,蘇樺偉都係幫劉德華打工,都叫有啲野做,同時又畀到佢時間去訓練。

另外,黎青龍教授就做咗個好榜樣咩叫身體力行去幫本地選手,直接課金支持。唔通佢哋又去r 政府贊助咩
喂柒頭 美中和好未
最多資源既係日日坐冷氣房果班高層喎.個個月薪都高過佢地年薪
訓練時數,排名呢啲而家都有不過當然到時就再嚴謹啲啦,冇得揸流攤好似話每隔幾個禮拜就會有一次抽血,睇吓你身體嘅情況。
所以我見何瑋桁同蔡生講話餐餐都要喺體院食,然後啲新聞就攞晒呢一句放到勁大,嗰個就話好可憐呀應該係免費
同埋一定食唔死你先,點都健康過出街食嘅嘢,話有晒營養師控制。有時見啲人影canteen,又有糖水,又有生果任食,有個雪櫃入面擺滿晒奶同埋豆漿,好健康
如果係要畀政府錢,咁就要更加喺體院食,有晒 dietitian tailor made 餐單,如果體內指標過咗某個標準就要限時內作出修正,確保運動員長期處於最佳狀態。

當然可以出街食,有自由嘅,但到最後都要跟返contract 咁寫,做唔到就有後果。

咁樣先確保納稅人嘅錢係用得其所。
其實真係唔明點解三餐食體院可以做標題,仲要好多人睇完覺得真係好慘出面見次營養師要幾錢?無錢都可以有免費飯食,仲要啲菜單有設計過叫慘?幾多人窮嗰時想三餐有免費飯食
D英超球會
食飯咪都係係球會canteen
我要增加零用錢出去食大餐
講到三餐食體院好失禮咁加人工俾我出去食飯,俾我同friend食飯,俾我出去拍拖
香港公司都有既,贊助自己員工去踢啲業餘聯賽、龍舟呢啲
即係好耐好耐好耐以前巴士同怡和都有隊踢本地波,九巴同怡和係會俾份工個球員做

不過哩種玩法現在會俾D識波之人話唔專業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞