運動員薪酬|蔡俊彥爆運動員出國比賽須自費機票、酒店 扣除支出全年僅3萬幾蚊「零用錢」 一日後清空帖文

398 回覆
264 Like 8 Dislike
笑撚死人
文員就唔辛苦咩屌

拎7000哥啲你up得出幾多個名呀支持支持支你老味咩
體院包食包住
仲未計佢唔係每個月得七千嗰批
你清醒定弱智?
得罪講句

香港前四(係香港前四wor,唔係世界前四wor)都入唔到真係好應該AT YOUR OWN COST
其實唔只運動員 個D咩世界青年技能大賽都係自費
係呢個透支年輕人未來既都市 都唔係咩大秘密
依個就係事實

社會就係一個金字塔
你唔做到咁top點解要比咁多錢你呀
已經唔使你出錢請教練
唔係香港前四比你出去打比賽都冇意思
證明佢曲線技能差
事實係北韓啲運動員都唔出國比賽 一樣拎到獎牌
重點係廢老高層講大話

之前又話睇完贊助晒所有嘢,基本上冇咩錢用

就大巴打埋去,原來只係贊助頭四名

其他人都要自己俾錢

咁即係混淆視聽啫
唔好玩啦大哥 話就話包食 你真係全年無休一日3餐係體院食咩 食得耐都厭啦 同埋你會放假 你會娛樂架麻 唔好搞到好似坐監咁啦
當然 你係要用D好極端既計法去計既話 話個運動員真係係體院坐監 一年365日完全0娛樂 唔會出街 唔會買衫 唔出國比賽 一年儲曬85560 咁樣話佢高人工既 咁只可以話我同你觀點與角度唔一樣囉

老老實實 如果體院俾個7千幾蚊既offer你既小朋友 你會唔會想佢玩先
好老實 如果咩排名都包埋你酒店機票
咪即係香港人俾錢你出個周圍玩
問題在於
佢地拎撚左金牌又點? 無經濟效益就係無經濟效益
贏左貴族項目,哈哈收600萬獎金
- 帶比市民D咩得著? 使命感? 凝聚力?
喂,21世紀啦。除左班傻閪為佢地歡呼之外,你睇下仲有咩香港人笑得出
搞咁多野不如用D錢去改善下生活好過啦

- 政府實際上有收回tangent / intangent 既利益?
事實上係無,運動員輸贏政府無經濟得益。
政府形象無改善過
旅遊業無帶動過

唔好玩啦大哥
比賽有獎金
冇獎金你世界賽拎到牌咪多啲資助囉
世界上邊個唔駛睇餸食飯?
唔講下歐洲日本要開onlyfans拍鹹片搵生活費?
老老實實 用緊公帑比你追夢架
意大利:多數就做軍人或者警察,又或者好似上屆奧運銀牌咁一路讀醫一路打比賽

而意大利係全世界打劍最勁嘅國家
要計政府錢用得啱唔啱
不如望吓公務員 高官 專才 社會福利先?
畀運動員攞咗奬 香港人同啲官都叫有得打吓飛機呀
其實劍擊比賽真係唔多獎金,我諗對上一次見到有獎金應該係2020年Doha Grand Prix
唔好玩啦,比夠3萬你,扣埋食、住、教練費,你覺得一個月仲有冇7千剩?
美國有個划艇金牌選手,正職做ibanker
返工前後訓練

呢啲就真係屈機
香港政府真係好賤格
居然可以包食住去養班運動員挑機外國個班part time撚
真 講完發現7咗就del post
但包食包住
老實講一個運動員進步最黃金階段都係24-25歲前,如果由十零歲入體院到左呢D歲數仲拎緊7000蚊就不如認清事實啦
算啦佢
打又唔夠張家朗打,淨係識喺度拎光環
包食包住,又做唔到啲成績
如果佢有張家朗咁有料,咪已經千幾萬身家囉
仲使喺度為每個月幾千蚊喺度頻撲咩?
例如今次男子團體花劍銀牌ig寫住
Marini就見唔到佢ig有寫咩
Bianchi :Fiamme Gialle (the sport department of the Italian police force)
Macchi:Fiamme Oro Athlete (The Gruppo Sportivo Fiamme Oro is the sport section of the Italian police
force Polizia di Stato.)
Foconi: Air Force
女子團體花劍銀牌ig:
Favaretto: Fiamme Oro
Volpi: DAO athlete
Palumbo: Air Force
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞