運動員薪酬|蔡俊彥爆運動員出國比賽須自費機票、酒店 扣除支出全年僅3萬幾蚊「零用錢」 一日後清空帖文

398 回覆
264 Like 8 Dislike
被滅聲

香港花劍運動員蔡俊彥周二(20日)在社交平台,詳細披露「成年隊」運動員的收入,並以他出國比賽的經驗去計算「支出」,扣扣減減下,全年只淨3萬幾「零用錢」,引起網民嘩然!不過記者周三下午發現,蔡俊彥已經清空Threads所有貼文……

原文:https://hk.sports.yahoo.com/news/%E9%81%8B%E5%8B%95%E5%93%A1%E8%96%AA%E9%85%AC%EF%BD%9C%E8%94%A1%E4%BF%8A%E5%BD%A5%E7%88%86%E9%81%8B%E5%8B%95%E5%93%A1%E5%87%BA%E5%9C%8B%E6%AF%94%E8%B3%BD%E9%A0%88%E8%87%AA%E8%B2%BB%E6%A9%9F%E7%A5%A8%E3%80%81%E9%85%92%E5%BA%97-%E6%89%A3%E9%99%A4%E6%94%AF%E5%87%BA%E5%85%A8%E5%B9%B4%E5%83%853%E8%90%AC%E5%B9%BE%E8%9A%8A%E3%80%8C%E9%9B%B6%E7%94%A8%E9%8C%A2%E3%80%8D-%E4%B8%80%E6%97%A5%E5%BE%8C%E6%B8%85%E7%A9%BA%E5%B8%96%E6%96%87-062514452.html?feature.socialseeding=social
越黎越鐘意ryan
資源是給最高級別的運動員
其他啲就………
唔使同佢擔心
有錢仔
被禁聲?
都唔係今日先知要自己俾錢買機票啦
條友真係cls
感覺佢出完post後之後當唔當運動員都無咩意思
成年自閉冇朋友 連電話費都就黎冇錢交
香港頂級運動員
仲有三萬,幾好丫,人工仲夠申請公屋
好幸福
已經環遊世界啦
Ryan係咪諗住唔再做運動員
請支持江劍后
唔支持佢就係腦殘
只要取消代表隊 就唔存在無公費資助既問題
係咪上次話希望國家隊運動員舊患復發嗰條友?
冇牌你想點資助你
threads真係好正,吸引到成班on9 唔經大腦係網上講野
大可唔出去比賽
出得你都係博牌啫
博唔到怪邊個

運動員無牌 同sales無數咪一樣
人地比底薪你已經好好
臭閪江真係粉飾太平
每年三萬蚊
扣埋其他駛費應該可以申請埋老綜
Goodbye Ryan
依家邊一個國家嘅運動員福利最好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞