運動員薪酬|蔡俊彥爆運動員出國比賽須自費機票、酒店 扣除支出全年僅3萬幾蚊「零用錢」 一日後清空帖文

398 回覆
264 Like 8 Dislike
有聲
就好似讀書果陣D人放學去part time 成績又一般
老師知道就會話讀好你d書先
讀得差係因為淨係掛住part time
我無數據呀 點計 其實我真心覺得你地呢班成日講"俾夠XXX錢你 咩都唔包 睇下係咪好過7千蚊"咁上下既說話 完全係無意思無意義既 討論 純粹係你地唔夠人講發悔氣 求其講個大數兇人咁 我真係完全唔想回應 不過我都盡量答下你
每一項運動既支出 相差可以幾倍至幾百倍
我唔係體育專業 我點知一個劍擊教練教一個全職運動員要幾錢 一個游水教練教一個全職運動員幾錢 仲要計埋佢陪個運動員去參賽呢 ( 你唔好話用咩興趣班計一個鐘果D錢去計 甚至你都唔好用教練而家係體院份人工黎計 單對單教一個人同 教一班人個價錢絕對係差天共地) 仲要呢個教練佢買起左 咁其他人要去搶其他教練 有冇咁多教練 同埋個人工搶到幾高點計?
仲有計住宿 體院附近既租金幾多我又無數據 如果你cut曬全部運動員既住宿 咁附近有冇足夠既地方俾曬咁多人租呢 就算你俾到今時今日個租金我 我都有合理期望到時附近既租值必然會上升 咁點計需要幾多錢
仲有計book 場練習呢 book一個游泳池同book一個桌球台條數已經唔同計法啦 咁有咁多款無咁熱門果d運動 比如溜冰呀果d 每樣器材又唔同計法
仲有營養師 按摩師呢 唔同運動唔同年資既需求都唔同
仲有好多好多野樣計 我最後答你 5萬?10萬?20萬? 都無用架 根本呢個數有d夠有d唔夠 咁討論呢個有咩意思
首先 唔係我, 然後資格係"受資助既全職運動員" 同埋呢d問題你可唔可以用下個腦思考下應唔應該問 答呢d廢問題其實相當浪費時間
自己唔去查冇數據就剩係識屌人啲數據
cctoy
白痴仔呀
你係腦殘定眼殘呀
我問緊你點解香港有呢個全職運動員資助既政策
你講呢3行野 同點解有呢個政策有咩關係呀

我本人相當同情你呢d 身體有缺憾既人
不過都建議你準時食藥 希望你第時有機會參加殘奧啦
夠鐘好去食藥啦 第時記得係殘奧拎返一兩塊牌再上黎吠啦
有point就駁啦,打咁多廢話托柒咩,如果運動員係要求增加場地、教練、配套呢啲我實支持,依家係要求零用錢喎,乜柒成績都做唔出憑咩要加?
地產AA家陣都冇錢要靠底薪,駛唔駛養埋佢?
句句都答唔到
呢個係資助
你自己講鬥架
妖咁錯制like咗

冇資助起碼都要萬幾蚊底薪啦有咩行業做到全港top 幾十個仲係得一萬幾千蚊人工
解決提出問題嘅人
你咁撚幸福仲要抹黑政府
好撚正,即刻follow
特首司長局長無政績都月月出幾十萬人工啦
點解釋呀
咁一係一律分零蚊同高薪囉
睇下仲出唔出到江劍后
駁咩撚野呀 我成段野就係解釋緊你果句 "比夠3萬你,扣埋食、住、教練費,你覺得一個月仲有冇7千剩?" 係廢話係垃圾 弱智先會問既問題呀 你用下隻眼睇曬段野再思考得唔得呀 係咪一定要講到咁白你先明呀

仲有我咪答左點解我覺得要加囉 因為7千蚊係香港而家呢個生活指數下唔能夠提供一個財政安穩的環境呀麻 又問?
你都知你講果3行野答唔到我問你點解有呢個政策呢個問題
乖啦去食藥啦 殘奧需要你
香港駛錢最多就係食同住,依家提供哂仲想點,乜成績都冇就拎萬5蚊零用錢仲要包食包住包教練? 你講出黎自己有冇笑
體院嗰啲係資助,唔係人工
無笑 總會有人對7千蚊係多與少有唔同睇法
比起拎得多與少 你呢種人問埋d 弱智問題好笑100倍
你係咪個個月向老母呻零用錢唔夠果啲人黎
又一個好笑問題 你係咪想笑到我肚痛呀?
學下唔好問咁多弱智又好笑既問題 柒完就縮返入波台睇波啦
佢都唔係立刻 馬上就四萬幾架
都有個過程架?用7千蚊真係靠追夢當精神食糧食得幾多個月
如果靠7千蚊真係係香港生存到?
你駁撚到先算啦,剩係識呻7千零用唔夠
剩係得把口,有冇入過場支持本地運動員呀,講唔講得出搵7千果啲既人名?
佢咁樣出得 之後都冇得做架啦
去到盡 幫運動員出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞