運動員薪酬|蔡俊彥爆運動員出國比賽須自費機票、酒店 扣除支出全年僅3萬幾蚊「零用錢」 一日後清空帖文

398 回覆
264 Like 8 Dislike
佢都算快18年個時廿歲仔拎到亞運牌已經係精英甲+
十零歲普遍都係返緊學得閒返下PT搵緊幾千蚊,我唔知有冇連登仔未FG都5萬啦

老老豆豆,你玩一年係7000個階段正常,到你玩三年仲係7000,然後玩五年仲係7000,係咪要諗下到底全職運動員係咪適合自己
其實香港港隊足球員大部分人月薪都係唔超過1萬蚊講緊個個廿幾歲正值養家年紀

香港政府閪就閪啦,邊關咩運動事
信唔個求其搵個咩滑板總會個老細,月入係成班港隊月薪加埋
又係度講D好笑問題 係咪要識得講曬全個體院拎緊7千蚊人工既先可以討論?用下你個死人腦啦 講個名代表咩呀
講到個名就代表7千蚊唔係少定唔係多呀

柒完就死返波台啦白痴仔
真 覺得少錢咪quit囉 無人迫你做運輸員
邊個香港隊球員唔過一萬月薪,我都想知
垃圾運動員冇成績憑乜問人拎錢?欠撚左你?
洗唔洗所有’運動員’都50k up 個個都係由低打起架喎。不過真係香港無錢唔好做運動員
即係原來你真係得把口,連實際行動支持都唔做
依家可以直接比錢資助運動員架喎,你有冇比過錢?
如果普通家庭嘅人想做運動員靠呢七千蚊資助真係食得屎
扣扣埋埋出去打比賽嘅錢得二千幾蚊一個月,同朋友食兩餐飯、買下日用品都成問題啦
雖然條路係自己簡,但只少資助都要make sense 少少㗎
明明收既係資助,點解會講薪酬
你全職係自雇freelance又唔係打政府工
要,因為而家香港係行舉國體仔
因為啲運動員覺得政府要出糧請佢哋
你講黎講去都兜唔到嗰啲係資助黎架cctoy
知唔知咩係資助呀
資源係留俾霍家拳館嘅
其實用腦對你地呢D人黎講係唔係真係咁困難 連續問幾個弱智到無論既問題 咩識唔識邊D拎7千蚊既運動員? 我有冇比錢?同我點樣比錢? 呢D
影唔影響到7千蚊係低呢個睇法呀 你不如問埋我今晚食左飯未啦

丟架丟到咁樣你自己覺唔覺得醜怪架 係咪一定要搞下笑 你先覺得自己有面呀
pin啦
Ryan 黃絲
其實你係盲定係腦生癌呀 我無同你爭論呢個係唔係資助 我剩係問你點解有呢個政策炸wo 我d問題咁難明咩 我講得好白架啦wo
無錯,我覺得set個限期,玩咗幾多年之後都仲係停留緊喺7000就好轉行
佢已經算好啦,未轉全職已經係前四名,轉完全職冇耐就可以打亞運
你話人7千低呀嘛,咁你咪自己資助囉,你可以帶頭改變佢地生活架喎,點解唔做? 剩係網上呻零用少?
點樣解釋佢始終都係一種資助黎架咋cctoy
唔係應付你生活日常所需架
仲係唔識收 仲係度問弱智問題? 你係咪一定要人不停串你笑你你先開心呀?
做運動員有月薪有糧出咁好?
我又想去應徵

冇獎牌又想攞獎金咁著數嗎?
博唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞