運動員薪酬|蔡俊彥爆運動員出國比賽須自費機票、酒店 扣除支出全年僅3萬幾蚊「零用錢」 一日後清空帖文

398 回覆
264 Like 8 Dislike
成班政治上頭又FF人哋比人滅聲

明明係自己鳩up比人踢爆唔係自己之後刪po黃絲又贏又R到一件手足番嚟
唔得就要咁快放棄轉行?
你唔比有機會到時25/26呢啲年紀上到世一嘅?
原來係咁,我地連登已經決定踢佢出黃圈,保持黃圈正統
咁返屋企含撚住老母個奶過世喇
傻仔
香港哥啲未又係退左休繼續留係體育或者出去教劍
講到香港人會餓死咁痴痴地
咁呢啲你自己要搏就自己承擔返個結果架啦
退役就做警察
入唔到正賽其實要考慮吓轉行
肥上瘦下

啲錢去晒啲咩體育會主席都唔比運動員
日本個隻正社員運動員係最好,其本上番工做好少嘢就去練,運動生涯退休直接轉全職,如果有牌有啲公司直接升你幾級
其實想問點解要用納稅人嘅錢去幫你追逐名利/理想?
明明柒左del post
跟住變到比人下令收口
康文應該有資助總會
黃絲又夾硬拉Ryan 入自己陣營 豬隊友
你估個個都係Romain Cannone咩
由冇任何國際獎牌,一嘢就攞奧運冠軍,做世一
點柒法先?
還我Ryan
咁又唔好,太harsh,有時10幾個人出賽一個都入唔到㗎
波事春秋
蔡俊彥貼地還貼地,但PR技倆有待加強
始終正職都係運動員
運動員生涯有限,退役後再就業難,唔洗下下去到咁盡搞鳩自己
咁樣叫高人工 都講得出
你都幾無良架wo 仲要尻UP好過大把藍領 你有無數據呀
開個post 話7千蚊人工,列晒做運動員出去比賽用幾多錢,嚟緊呢一季嘅支出,唔係以往。機票酒店全部自費。
然後大家都好驚訝,連佢呢啲級數都係得七千幾蚊人工,都要自己自費出去參加比賽。(都唔完全關佢事嘅係,佢冇寫清楚,加上啲網民又冇上網睇吓,記者又唔 Fact check就出咗街)
過咗10幾個鐘澄清話呢個唔係我自己嘅情況,之後就del post
夠唔夠7?
本身有睇到原post
第一下都係以為係佢

但係就算唔係佢都好
都係無改變到個事實
就係普通唔算太標青嘅運動員
就係每年得返3萬幾蚊可以用
咁其實佢出呢個post都係想引起大家關注嘅,希望唔係有心想誤導大家,可能係表達方式唔係咁好啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞