運動員薪酬|蔡俊彥爆運動員出國比賽須自費機票、酒店 扣除支出全年僅3萬幾蚊「零用錢」 一日後清空帖文

398 回覆
264 Like 8 Dislike
下下講事實4年後賽都唔比佢出
唔識係出面搵份parttime?
但其實講真,對於無聯賽,缺乏觀眾門票收入嘅運動,咁嘅收入真係唔意外,真係只可以怪自己揀呢樣運動嚟做職業
但當然連出國比賽都無資助又閪咗啲嘅
就算打到成績
香港可能都唔俾佢出
This Is Hong Kong
講事實嘅自由1/1
比你追夢仲想點
想睇同款項目日韓澳美會有咩資助
push
其實任何比賽類既運動收入完全取決於個項運動有幾出名 有幾多人睇
足球員一日人工高過你一年人工因為多人睇多人賭
有sponsor有廣告咪多獎金
揀個唔夠出名既運動黎玩 收入低怪唔得人
求其打份工都多過做運動員
講真話? 係咪想死
香港運動員真係好幸福
而家劍擊香港最出名,退休出黎教細路打劍都夠
睇完米紙條片,覺得佢都幾鍾意seek attention
想問下搵教練 運動器材 係咪嗰7000包埋
劍擊教練揾好少 網球教練仲好揾
劍擊嚟講:
日本:世界排名頭20都要自己r sponsor,要自己喺嗰間企業度兼職或者返寫字樓或者做警察。
韓國:韓國對運動員係唔差嘅講緊攞到奧運金牌嗰啲每個月又或者退役之後都會收到好多錢。
美國:月月清,根據每個月FIE公布嘅世界排名而調整,只有頭24嘅/個人攞到獎/團體攞到獎有獎金,其他只係得底薪。
意大利:多數就做軍人或者警察,又或者好似上屆奧運銀牌咁一路讀醫一路打比賽
佢唔係月入$7130嘅人
佢只係講吓啱啱入行嘅運動員係咩情況
佢自己都話前四係有資助
咁其實世界上運動員呢種職業就係咁
每項運動就係得1%既人佔據晒大部份收入
你個目的都係想做top3 之後出名接廣告賺錢
咁全世界既運動都係行緊呢一樣野

如果你無成積 都要每個月出高人工
咁你都唔會再求進步 安穩現在
如果用收入嘅角度睇 一定係好撚唔合理

所以要用資助嘅角度去睇 一個運動員如果玩得出色 想轉全職 香港政府會畀幾多支持佢去做呢樣嘢 有咩配套等等
呢句真
我唔識佢本人 不過我知佢家底
慘 講得太多
其實奧運大把拎牌嘅都係part time
唔出去比賽
唔計分
之後又去唔到奧運…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞