運動員薪酬|蔡俊彥爆運動員出國比賽須自費機票、酒店 扣除支出全年僅3萬幾蚊「零用錢」 一日後清空帖文

398 回覆
264 Like 8 Dislike
歐鎧淳孭撚住個香港紀錄咪俾啲口痕友屌。
屌佢嗰啲多數屌佢幫泳總打壓新人,邊個屌佢搵錢咁癲
搞藝術電影果啲仲慘,又唔見佢地支持
普通家庭出身憑咩野追夢?
咁大個人都無分寸
又要驚死 又要拎一個半個例子出嚟搏上報
因為來來去去你都兜唔到只係資助呢個point囉
屌撚左幾年啦

每次大賽都有人屌佢出黎陪跑 冇心求突破 只係拎住運動員光環博多d商業活動
你老母俾狗屌果陣就真係谷住谷住啦 係咁問埋d白痴問題 仲好意思叫人答? 又想我打一大段野解釋你d問題有幾白痴呀 我唔係你老師呀
仲要好幾次係度我唔知你扮盲睇唔到定係個腦有事 清清楚楚答你問題又屈我spin 你仲要唔撚認 明撚明次次spin開講第二d野果個係你 好心你就讀多d書啦
之前同李慧詩爭餐死個德國婆禾歌本身就係差婆。
好嬲好嬲🙈🙈
照咁速度,聽日就會出道歉聲明
呀白痴仔人肉錄音機 資助同爭取多d有咩衝突呀 我問題好簡單剩係問你知唔知點解香港有呢個政策姐麻 我有邊隻字係同你爭辯緊呢個係唔係叫"資助"定叫其他野呀
政策咪定左呢個只係資助囉
好簡單咋喎
如果講劍擊嘅話,女花排名第9,Anne Sauer就寫住sport soldier ,睇嚟唔係當兵就當差男佩排名第5 Matyas Szabo就係manager

外國都唔知有冇全職運動員呢個概念,然後一大班人話外國點樣點樣好。
哦 原來你既意思係資助就唔加得? 我理解有冇錯?
睇返國際劍聯個網,好多都列出咗佢哋嘅職業係乜嘢。
最簡單嘅警察/軍人,去到寫字樓,massage therapist ,physiotherapist ,model,writer ,甚至自己開劍會之類。
來自愛莎尼亞,今屆奧運第四名嘅DIFFERT Nelli:She works as a physiotherapist at Laanemaa Hospital in Haapsalu, Estonia.
來自阿根廷嘅DI TELLA Isabel:She has studied for a doctorate degree in economics at Massachusetts Institute of Technology [MIT] in the United States of America, while also working as a teaching assistant in macroeconomics at the same university.
真 定境唔好就腳踏實地打工啦 做乜鬼野全職運動員 現實係咁殘酷
住同食都超慳
住歐洲大城市幾舊水平到痴咗線,環境一定好麻麻
超哥又解決一個問題
所以先咁多貪污
佢帶風向真係好成功
同埋睇得出佢好attention seek
明明可以講得清楚啲
但專登講到勁隱晦 引咗一堆人討論就del哂所有嘢
好識玩
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210817/bkn-20210817105728129-0817_00822_001.html

他續指,除了增加運動員數目,亦投放了很多資源在專業支援團隊,包括增聘心理輔導、物理治療、中式手法治療、營養學支援,以及體能教練方面的人手,又強調運動員的直接津貼,每年會按通脹調整,而一年多前,亦有調升8%至12%不等,形容增幅確實不少。

CCTOY真係CCTOY
年年都跟通脹調整,
乜呢幾年有通縮過咩
同佢平時打劍一樣,專登整啲氹俾人踩
而家個個信晒佢係分享”自己”同埋”以往”嘅經歷,明明完全唔係嗰回事
專登唔講自己,好似誤導人哋咁,結果上晒新聞(仲要啲新聞話係佢分享自己嘅經歷),引起討論,delete晒啲嘢就走咗去。
個個話佢好敢言,原來唔可以講真話,respect,釋放ryan choi唔知仲以為佢講咗咩驚天大秘密
其實閱讀理解同正常答問題對你黎講係唔係真係咁困難 我自問真係問你所有既問題都係好直接好清晰咁樣問 無兜圈無咩架啦 我唔明點解你完完全全答非所問咁樣
其實你係有果d讀寫障礙呀定係咩語言病咁樣你咪照直講 我唔會歧視你

好啦我再問你一次
你係咪覺得只要係叫"資助" 就唔可以爭取除左通脹以外既升幅?
岩岩先有個廢老大陸人未夠七年都响度問生果金架
即係你都覺得佢可以問架喎
有人貪得無厭咁解即
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞