運動員薪酬|蔡俊彥爆運動員出國比賽須自費機票、酒店 扣除支出全年僅3萬幾蚊「零用錢」 一日後清空帖文

398 回覆
264 Like 8 Dislike
算啦 我放棄同你溝通 你根本連基本對答你都做唔到 永遠係度9唔答8咁樣
唔係串你 不過有機會你真係去見下醫生啦
又係反駁唔到
我每一條問你既問題 你都係答非所問
呢d唔係叫反駁唔到 係叫9唔答8
Anyway 叫你睇醫心我係出於真心 你唔領情 我都無辦法 祝你早日康復
唔信
top10又點
呢啲行業對社會同經濟完全零貢獻
攞唔到牌返嚟畀香港人打飛機就連最後嘅價值都冇埋

呢啲興趣工本質同人地畫漫畫寫小說做歌手一樣
根本冇道理要用政府錢出糧
外國人好少全職運動員,除咗nba,英超嗰啲外。

好多都係一路返一路練,唔好話香港人工時高,外國都唔一定話係返8~5p

我公司喺美國,自推出wfh 後多咗會開,每日都塞滿你個schedule,到4點後先係真正organize 自己嘅野,然後做到 7點先log off。

對上嘅腦細都係8 點先收
其實某啲冷門運動本身就要自費,外國都係咁,劍擊嗰堆平時嘅比賽都係,政府 cover 比賽費用係人情,唔畀係道理。

理論上政府就算 cover 都係間接咁sponsor,例如畀舊錢去港協暨奧委會,再由佢哋以實報實銷形式支助。

如果thread上面真係支持運動員嘅就直接課金畀運動員啦。姜濤/AL 啲fans 都可以為明星咁落力,點解對本地運動員就得把口?
多咗香港人睇本土波
但仍然好少數 養唔起高薪足球員
唔係奧運 香港人本身都無乜點留意呢啲運動
無門票無周邊無捐款
無人去花錢養呢班運動員 何來薪金
香港上年有劍擊公開賽,港台有免費直播。

但嗰啲喺ig/thread 出嚟同情運動員嘅慘況嘅人,有幾多真係會睇,都係得把口去同情,要佢哋課金?不了
就好似上面件垃圾咁,剩係識講7千零用唔夠,要加夠一倍 無視食住訓練呢啲都係錢。
問佢有冇行動支持同會唔會資助就唔敢答
成日話學外國,人哋外國係培養個文化係連中學運動員都會關注。

alumni 係會課金幫師弟/妹提供更好場地同裝備。
個問題就嚟,運動員唔係要培養嘅咩,隨時訓三五年先成材,培養就係要資源,你咁少資源點培養?
大刀會
香港D alumni 一係無閒錢, 一係寧願去炒股炒樓
其實得極權国家先有全職運動員概念,尤其奧運呢班
平時電視外國全職見到九成都同商業掛勾
屌啦,比一舊水睇場波啲人都嫌貴
計港超
北區 九龍城 流浪就應該有人無
但港隊果班
應該都20k起跳
講緊東方果班
理文果d除時都50k起跳
李生仲要比多5000獎金
如果攞到冠軍應該俾佢實報實消
無獎就唔好講咁多啦
早幾個月香港有搞過劍擊世界盃,我都有入場睇,睇足咁多日
而家ryan哥講完佢啲隊友嘅情況之後,其實有心嘅人可以點樣幫佢哋?捐錢?payme?有幾多真係肯俾錢入場都未必入啦,仲話課金
邊撚度冇資助

不嬲有資助加起碼7000
不過7000通常廢

你顧掂你份工先啦
Ryan依啲擺明就係溫室長大嘅柒頭
講嘢不負責任一味想出名
依家閪啦,為sound bites 鳩up搞到有誤會要刪po
傻鳩連登仔又屈黃又鳩吹話比人滅聲

好心啦,你冇成績憑咩比咁多錢你
已經有津貼幫你請埋教練,退役後冇教練都有公務員做成條路幫你舖好曬
比埋你去上契李嘉誠好唔撚好
厭少錢一係開Patreon 啦
笑到仆街
上面有人將佢擺江小姐對立面
又揾個新偶像拜
就係要拉一派打一派
黃絲唔經唔覺又做咗自己最憎既紅衛兵
我反而諗緊,拎7千即係本土成績都拎唔到,真係有資格報國際賽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞