運動員薪酬|蔡俊彥爆運動員出國比賽須自費機票、酒店 扣除支出全年僅3萬幾蚊「零用錢」 一日後清空帖文

398 回覆
264 Like 8 Dislike
你都算有撚病

淨係focus 7千蚊
而家直接比錢落佢袋當零用 = 培養?

衣食住 醫療 訓練器材場地 教練
全部唔使錢
呢啲唔係資源?脫離體制自己練既話要洗幾多錢呀?

話7千蚊點養家仲撚on9
大把人轉全職運動員都係讀大學前/讀緊大學
唔做運動員 呢個歲數又養緊家?
當你18歲轉職 各樣全包仲有錢當零用仲想點
玩到23歲 全職玩夠5年仲係收緊7千你都要諗清楚自己係咪適合啦
「追夢」唔係大撚哂
係呀,所以未屌鳩Ryan 恨出名恨到鳩up放fake news

一開始冇講話唔係自己已經好撚別有用心
其實佢成功左,引到啲傻鳩係撚咁屌話世界排名二十都冇錢出去比賽
之後比人踢爆先扮嘢澄清

𢭃得7000有幾可出到去參賽,一年出到幾多次呀
津貼埋比你出國叫雞好唔好
拎7千,然後全年剩係出國比賽,無視本地賽事
其實唔係港隊都可以報,呢啲分站賽每隊可以出成12個人,港隊報完有位剩,一般劍手都應該可以報所以有啲人講到咩有世界排名就等於勁擺明無睇開
唔好再講啦
我怕你以後 渣唔起把劍
認同,7到del po多過比人滅聲
唔好話入場,港台有直播都唔會睇
佢地亦都唔知邊個攞7千蚊,仲有佢地同咩水平
一定唔係
香港運動員送宿舍,伙食,醫療, 國際級數專業教練

而外國標槍,鉛球玩到有排名都係無錢
香港就屎到痺都有運動員綜援,而且香港運動員考公務員係行內線

外國運動員搵到大錢係玩商業化項目,而且要係高級別賽事有好表現,絕大部分香港運動員無呢個水平
香港運動員好多退役就直接做紀律部隊
咁佢地算私人去定係去到都係跟港隊?
解決提出問題個人就得啦, 支那特色
詳情我唔清楚,但周不時都會見到啲唔喺精英運動員名單嘅人有份打喺國際劍聯FIE個網有曬紀錄可以睇,同埋個排名有好多人,唔止港隊

我有見過一個有同港隊一齊訓練(不過嗰個係前港隊)
又真係搏唔刀23都係收7千真係快啲收皮
香港地, 藝術同運動 ... 呢兩瓣野, 屋企無乜錢真係唔好惦佢 .....
本身呢兩樣野喺外國都係無錢唔好掂,由其藝術,因為太subjective,好難quantify 到個value 出嚟
錢係用來養特權階級的
你也配姓赵?
幾靚仔,如果係佢奪兩金會正啲
除左商業價值大個d,如果唔係全世界都一樣
要威又要戴頭盔

不知所謂既L屌
成班毒撚黃絲又9叫政府科水
個「肛B」其實已經成三條嘢
邊有可能咁天真爛漫成咁
如果佢私底下個格西過密西西比
好多嘢都解釋到
移民啦講到得香港係咁
本身唔熟劍擊呢範,咁佢地係覺得自己真係有料打國際賽定係志在參與多?
好似港足U隊好多人心態當去旅行去玩
仲以為佢得7000咁撚fake
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞