[航空]連登飛機膠討論區117

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
其實又好唏噓
以前間間公司開齊又開大機
因航仲可以每日開一班F

而家開得齊已經偷笑
要平概有 TW LJ
中價位有 HX HB UO
貴價 CX OZ KE
ICN 都講過因為日羊低水 Loading 都唔係靚
77W 長飛短途食油過其他機型
數據唔呃人唔係當年CX 都唔會特登同EK買5隻15年 773返嚟飛短途 佢大可以將手頭上概77W改短途飛 但都咁做
TPE 做返密過機場巴士班次先
464做開4點幾 同468差5分鐘
當年仲要1隻744 1隻係777
而家464改7點飛330 468唔見左
15分鐘班TPE冇左啦
咁飛日本個時間基本上係1 turnaround
除非係長途機材 daytime飛日本 夜晚飛長途
開隻422 0705想點
啲時間勁唔均勻
根本77W超級食油
只係未有787/350之前無雙引擎機可以做到超長途先個個買佢
就算太大太食油先硬食
唔少公司一有359/35k、甚至789就downsize/換返
例如JL、BR一收到35K就換77W
所以要換77P就得regional 35K或78X
77W做regional不如keep返77P
short haul貨運yield唔高
其實做咩一定需要regional 運豬機?

可以預見到時又一班人成日抱怨假J

一架機賣少d座位,但加小小frequency唔好咩?長途機做regional成本唔會低
想知邊度可以睇到香港機場嘅歷史航點
Wiki淨係搵到airline嘅destination history
Regional 26年味有flat bed
77Pig 係大時大節 打風後都唔知幾有用
特別係CX 好似係冇得加班概機場 HND FUK 唔係你話想加就加 一係同人買slot 但問題係HND FUK唔係你想買就有人放 特別佢地国內線都成日爆時候 Slot 從何來?
如果運豬冇需求 NH都唔會用78X排High den config飛国內啦
773 飛大30 年, 如果部機冇用,一早退役晒啦,你唔鍾意坐唔代表冇需求
9up唔使本
本身搭飛機對時間彈性相對無咁強
假如你加到333 30分鐘一班 倒不如77Pig一個鐘一班
CX239落地時間前後幾班機都係唔係用Terminal 3
理論上可以好快出關
但CX257前後好似有幾班中東/亞洲機兼且用Terminal 3 就一定等到天荒地老
淡季點算?淡季2班333可以cut一班333,又或者轉A321neo,閒置A330成本一定低過B773成本好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞