[航空]連登飛機膠討論區117

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
A351又話defective
777X又cert唔到
大機都搞成咁
A350-1000 唔係 defective 純粹係佢引擎先天性嘅因素要拆落嚟 check 得密啲啫。

利申: B 記粉
351只係呢度有個波音fan屎話佢defective 幾時變咗一個fact?
jl開返ngo tpe
香港照舊每日hnd nrt各一班
上面話一個人講a35k有問題,果個人係咪叫Tim Clark
試飛呢個字有咩問題?
Twitter原文都係test flight喎

係上個post有個波音死忠長篇大論話351 design有問題去得太盡之類
佢咪講 time on wing 嘅問題
講緊blocked user果個
屌,依家啲新聞標題SEO 重要過概括內容
上網睇新聞真係嬲到標題黨見一個block 一個
最後會搞到新聞都冇得睇
隻五毛定隻日膠?

我覺得 "defective" 又跨張咗啲嘅,隻 XWB-97 係特登做到咁 compromise blade length 冇得再長嘅因素。呢啲係 facts 嚟唔係 A 粉 B 粉嘅問題。
所以我從來唔睇中文新聞
面嗰浸就話有信心2025
到時一遲又可以吹大啲compensation
唔緊要,77X grounding 最先都係Twitter/Reddit 報
呢篇中文就真係真接寫首次試飛

【#首試飛結構現裂縫✈️】美國波音公司當地時間8月19日在777X客機首次試飛中發現其結構出現裂縫。

該公司表示,將停飛測試機隊,更換故障部件並查明問題原因。該部件是引擎和機體之間的結構部件,已通知聯邦監管機構和客戶相關情況。

波音公司有540架新飛機訂單,計劃於2025年開始交付。目前尚不清楚該問題是否會對飛機的交付日期產生影響。
航空嘢 discussion 真係要 gatekeep
都去到97年嘅事,之後都應該無中過伏
https://news.cts.com.tw/cts/general/199705/199705240003880.html
quote錯咗,回緊CX幾時中過機瘟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞