[航空]連登飛機膠討論區117

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
香港航空主席孫劍鋒向《彭博》表示,有意增加二手波音787客機來復辦洲際航線,希望安排至少三架波音787客機在明年復飛北美的航班,目前正在評估溫哥華、多倫多、洛杉磯及西雅圖的新航線。

http://www.aastocks.com/tc/stocks/news/aafn-news/NOW.1374082/2
幾肯定 Ronald Lam 而家手痕痕想煮死佢 CX 獨市嘅嘢都夠膽搶地盤
當年HX Fleets 真係好Young
唔會啦
HX夠膽開SEA,CX係隔離食花生不知幾開心
佢夠膽開我就搭可以感受吓架機幾吉
HX 半長途會行轉 drinks 先上餐 而家係一嚟就派餐走 drinks
同埋想打CX 派返雪糕豆腐花先
同埋冇人當佢神 只係想佢做返好 regional 先慢慢做半長途
平訓Y
咁可以跟隨黨嘅步伐開Budapest,中匈友好無上限緊
如果國泰開得利雅德
不如出年用77P飛埋jeddah朝聖啦
而家係咪2daily 77K?
HNR應該係正常版吧…
RR Ultrafan?
係唔轉就應該當初留隻LBK唔好轉色啦
所以只係開暑假?
可能諗住做1月25日至2月2日之間啲團應該都為到本
今年CX冬季YVR YYZ差唔多都係2 daily

而19/20年冬季差唔多係10 weekly YYZ+10weekly YVR+7weekly YVR-JFK

所以今年冬季應該就追返疫情前capacity,明年有機會再加YVR/YYZ都唔出奇
唔係因為用晒KP/KQ reg先用返HN reg咩
關MTOW事?
就希望廚叉打破魔咒迫CX競爭下
下下一無競爭就賣到貴一貴
YYZ全年double daily超越pre covid 10 weekly winter 14 weekly summer
應該唔會用77w做regional

之前launch Aira時話空中畫廊會有30幅作品擺喺business class
而77W全部退租之後CX留返30架
啱啱好係30架77w擺30幅作品

反而我覺得CX應該都唔需要77p去運豬
一方面 之前HKG冇slot,NRT HND PVG PEK TPE都冇乜slot,要用77P

另外一方面CX依家有左UO,派UO Y240 A321neo運豬都係幾唔錯選擇,成本要低過CX好多

另外依家77P 利用率係非常低,除左HND以外大家都有返slot,亦都證明77P應該都冇乜需要
響佢請唔撚到人之下梗係開架運豬機送走晒啲客啦
YYZ 依家2 daily Y好似都爆到傻
YVR YYZ應該都冇平嘅空間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞