[航空]連登飛機膠討論區117

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
兩次kul-nrt都坐到sky suite 788
戴埋降噪耳筒都唔係幾瞓到
引擎聲太大
emergency landing in astana and stuck in the grass
LX161 NRT - ZRH

紅色大字嘅咒力
Double emergency
Double reporting
班機師有排寫flight log 同薯仔文
TPE to SFO SEA應該一年內有公司cut班次
LAX可能會hold住時間長d

依家亞太區同美國航空市場大概係咁:

中美航線加唔到班次(疫情前20%)
CX搶到中國客但因為加唔到班次,drop左東南亞客
因此台灣航空公司搶到東南亞客

所以呢個市場supply係非常微妙,如果中美航線可以加到班次,又或者CX開始大幅度加班次,班東南亞客嘅選擇就會好有趣
隔離華航的話
快閃爭分奪秒要趕係中午準時去到台北既
CI922都算係準時(有時甚至會早到)保證
佢下一班CI602已經要加入塞機行列
返工做過最大錯事
印度就wfc左
唔夠位調頭但chart冇寫?
本身點解要emergency landing ATA?
成日坐到咁小心脊柱側彎
AC 都兩餐full meal, 中間仲有sneak,咁係咪2.5餐

細佬果時好鐘意CX; 但15,19年後,就算有幾好都唔會坐,service 好?我請願轉機,坐SG, NH都唔坐佢。 就連checkin 開始已經唔鐘意佢(洗唔洗咁政治正確,部機擺到明專登Override 唔讀某啲護照)
一來BR 轉機客,二來Seattle 唔係大port但有好多商務客(雖然冇SFO咁多),Microsoft, Starbucks, Amazon… Boeing 啲總部都係果度。

雖然,我都會揸車上溫哥華飛香港算,但應該有唔少會坐去台灣 同再駁腳。
CX表示2025 Summer恢復西岸班次
東岸唔計EWR W24/25接近100%恢復
CI 602 上年坐過都準時
用32Q唔準時係因為 TPE 細機要泊outer bay 唔齊客 到而家都唔明桃機仲係仲停留大機先泊橋位定佢地條橋唔泊得細機
或者可能佢連份chart都冇
係桃機唔夠橋位 所以咪大機優先
不過都係睇時段 我飛過兩次細機都係埋橋
不過早到要等位就另一回事
CI602 長期到台灣都係outer bay
其實明知T1 T2 唔夠位用 點解T3仲唔係起多d位而係用返 T1 T2 嗰種 H設計
可能桃園慣性製造好多人假像
由唔夠空橋、泊位到入境大排長龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞